Novi broj RRiF-a

Datum: 27.04.2015, Ponedjeljak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 5 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za svibanj 2015.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Struka

Uskoro nam dolazi novi Zakon o računovodstvu. Za struku, reklo bi se, najznačajniji zakon jer bi trebao uređivati, između ostalog, i tko bi se tim poslom mogao baviti i sastavljati financijske izvještaje. Tako bi se računovodstvena struka kao i druga zanimanja uredila zakonom kao što to propisuje Zakon o reviziji, Zakon o poreznom savjetništvu, Zakon o odvjetništvu, Zakon o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i dr., a sve s ciljem zaštite korisnika njihovih usluga te zaštite računovođa od nepoštene konkurencije. Iskusni  stručnjaci, pa i samouki, kao vrsni operativci su iznimka, dok svi drugi moraju svoj “zanat” naučiti, a netko bi to znanje ipak trebao i provjeriti i potvrditi.

Anketa koju smo i mi objavili na našoj internetskoj stranici pobudila je golem interes. Sadržajno su ju odredili Ministarstvo financija i Ekonomski fakultet Zagreb. Ističemo jedno zanimljivo pitanje: Tko bi trebao provoditi edukaciju i certificiranje zvanja? Od 590 odgovora koliko ih je pristiglo do trenutka pisanja ovog uvodnika, odgovor Ministarstvo financija izabrao je 131 ispitanik (23 %), strukovne organizacije 331 (56 %) ispitanik te je za visokoškolske obrazovne institucije bilo 126 (21 %) ispitanika - naših računovođa. Iz Ekonomskog fakulteta Zagreb mogu biti razočarani s obzirom na to da i nisu baš izbor računovođa za edukaciju i certificiranje. Stručni studiji u ovom segmentu ipak daju ono što konkretno treba u praksi. Navodimo neke komentare uz ovo pitanje: Bilo koja institucija sa stručnjacima iz prakse, ili Ministarstvo bi trebalo provoditi certificiranje, a svi drugi edukaciju i pripreme te RRiF, RIF i slične organizacije koje se bave računovodstvom itd. Ima komentara kako certificiranje neće dati rezultate, već da je potrebna kontinuirana edukacija. S ovim potonjim bih se složio utoliko što u našoj struci (a tako je i u mnogima drugim) stečena znanja zastarijevaju s obzirom na nove propise i strukovne standarde. Stalno ažuriranje i inoviranje znanja je najveći vremenski ulog i trošak koji imaju računovođe. Pokušaji Porezne uprave u davanju besplatnih savjeta poreznim obveznicima nije dalo gotovo nikakve koristi. Uostalom, ako mogu parafrazirati njemačke kolege, u poreznu upravu se ne ide po savjete.

I još nekoliko riječi o certificiranju. Možda je manje poznato da je Hrvatska udruga računovođa, poreznih savjetnika i financijskih djelatnika koja djeluje na adresi RRiF-a, po uzoru na belgijski model, do sada osposobila oko 2.200 ovlaštenih računovođa koji su prošli duge pripreme i položili jedan veliki ispit iz 6 financijskih i pravnih područja. Stečeno zvanje je za praksu od golemog značenja, kako za poslodavce koji uzimaju “ispitanu” osobu tako i za same računovođe. Druga strukovna udruga u vezi s tim pitanjem nije učinila gotovo ništa

Za novi Zakon o računovodstvu RRiF i Hrvatska udruga računovođa dali su prijedlog za zakonsko uređenje profesije modelom komorskog sustava, kao što je imaju računovođe u Republici Češkoj. Koliko smo u tome uspjeli, bit će uskoro vidljivo, odnosno, vidjet će se koliko su drugi protiv.

 

Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti