Oblikovanje računskog (kontnog) plana za potrebe PDV-a

 U okviru propisanih osnovnih pozicija tražbina i obveza za potrebe financijskog izvješćivanja (C.II./5 i B.9) iz Pravilnika o strukturi i sadržaju financijskih izvještaja nemamo dovoljno pozicija za bilježenje činjenica koje proizlaze iz potreba novog sustava poreza na dodanu vrijednost. Potrebna je razradba sintetičkih i analitičkih računa koji će biti usklađeni s propisanim izvješćivanjem o PDV-u (pretporez, obveze i dr.) kako bi se podatci mogli izravno koristiti prilikom sastavljanja izvještaja o PDV-u.
 

RRiF će, uz dolje prikazanu sintetiku i analitiku računa skupine 14 i 24, obaviti i druge prilagodbe računskog (kontnog) plana za poduzetnike, a koji će iz tiska izaći početkom srpnja o.g. (nova XVII. naklada).

U cilju da naše pretplatnike i korisnike RRiF-ovog Računskog plana za poduzetnike pravodobno izvijestimo radi pripreme vlastitih računovodstvenih programa i evidencija prema zahtjevima novog sustava PDV-a, u nastavku se daje ovaj prikaz kako slijedi.

Razradba sintetičkih i analitičkih računa skupine 14  i 24 prema zahtjevima novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost može se preuzeti ovdje.

Povratak na vijesti