UKIDA SE PROPISANI KONTNI (računski) PLAN

        Prema dostupnim informacijama iz Ministarstva financija, izmjene Zakona o računovodstvu biti će upućene u hitnu proceduru. U tim izmjenama, između ostalog, predlaže se brisanje odredbi čl. 11. Zakona o računovodstvu, a koje propisuju jedinstveni okvirni kontni plan. Time se nastavljaju započete aktivnosti u vezi s ovom problematikom koja je trebala biti „odrađena“ u srpnju 2016., ali zbog poznatih razloga (raspad Vlade i Sabora) to nije dovršeno.

        Naime, propisivanje kontnog plana stvorilo bi goleme troškove srednjim i velikim poduzetnicima, pa se u njegovo ukidanje uključila Udruga poslodavaca i RRiF. Stoga je za nas bilo neshvatljivo da se  propagira i nameće kao gotovo rješenje propisani kontni plan kad je već bio u „igri“ zakon kojim se predlaže ukidanje istog.

        Ovim želimo izvijestiti  sve one koji su od RRiF-a tražili da razradimo propisani kontni plan (jer su druge kuće to već učinile, a RRiF je tu ostao suzdržan), da za tim nema potrebe. Sada postaje razvidno da je naš pristup tom „problemu“ bio ispravan i da poduzetnici mogu nastaviti raditi kao i do sada – dakle prema svom (slobodnom) računskom planu.

        RRiF će za 2017. pripremiti dopune svog 21. izdanja Računskog plana za poduzetnike s obzirom na to da se očekuje objava (nešto malo izmijenjenog) Pravilnika o strukturi i sadržaju godišnjih financijskih izvještaja. No o tome će naši čitatelji biti pravodobno izvješćeni.  

Povratak na vijesti