Kreativno računovodstvo - I. dio

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 12.2010
Članak:
Kreativno računovodstvo - I. dio
Stranica:
38.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Milan NEGOVANOVIĆ
Sažetak:

U prvom ćemo dijelu članka iz područja kreativnog računovodstva i krivotvorenja financijskih izvještaja prikazati načine, postupke i metode koji se u praksi koriste za friziranje bilance i manipulacije s financijskim izvještajima. Pokušat ćemo po pojedinim elementima financijskih izvještaja (pozicijama bilance) prikazati kako i na koji način uprave društava sastavljaju i prikazuju lažne i obmanjujuće financijske izvještaje. Poznavanje tehnika i načina friziranja bilance potrebno je korisnicima financijskih izvještaja (banke, investitori, poslovni partneri, financijske institucije) kao i kontrolnim organima (porezni inspektori, interni i eksterni revizori, kontrolori itd.) da bi ove postupke mogli prepoznati i otkriti u financijskim izvještajima.

U sljedećem ćemo broju časopisa RRIF objaviti drugi dio članka o krivotvorenju financijskih izvještaja koji se odnosi na prepoznavanje i otkrivanje kreativnih računovodstvenih radnji (kako otkriti manipulacije s financijskim izvještajima).

U ovom članku prikazujemo načine i tehnike friziranja bilance te klasificiranje po pojedinim pozicijama bilance (stanja), što ima utjecaja na financijski rezultat u računu dobitka i gubitka.

1. Računovodstvene manipulacije s prihodima
2. Računovodstvene manipulacije nekretninama, postrojenjima i opremom (osnovnim sredstvima)
3. Računovodstvene manipulacije s nematerijalnim ulaganjima

Hashtags:
#Računovodstvo