Izvanredni otkaz ugovora o radu – razlozi za otkaz

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2011
Članak:
Izvanredni otkaz ugovora o radu – razlozi za otkaz
Stranica:
154.
Autor/i:
Autor: Nikola KNEŽEVIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Jedan od opravdanih razloga za izvanredni otkaz ugovora o radu radniku može biti vrijeđanje i prijetnje radnika upućene drugom radniku, o čemu je VSRH u više navrata zauzimao stajalište da to, s obzirom na okolnosti, može biti opravdan razlog za izvanredni otkaz radniku.
To može biti opravdani razlog čak i ako je radnik na određeni način bio izazvan od drugoga radnika, jer vrijeđanje i prijetnje upućene drugom radniku prelaze granicu dopuštenoga ponašanja, smatra VSRH.
U drugom slučaju bila je riječ o alkoholiziranosti radnika na radnom mjestu kao osobito teškoj povredi obveze radnika iz radnog odnosa. Kako bi se uklonio ovaj teški porok, koji može biti opasan na radnom mjestu, ne samo za tog radnika nego i za druge, Zakon o zaštiti na radu uveo je zakonsku predmnjevu (presumpciju) koja se ne može oboriti da, ako radnik odbije testiranje na alkohol, drogu i sl., smatra se da je pod utjecajem tih opijata, pa makar stvarno to i ne bio.
Poslodavac je prema tom zakonu obvezan takvog radnika udaljiti s radnog mjesta, pa makar i uz pomoć policije.
I konačno, u trećem je slučaju također bila riječ o alkoholiziranju radnika na radnom mjestu, ali se postavio problem načina utvrđivanja te činjenice. Prema Zakonu o zaštiti na radu alkoholiziranost radnika utvrđuje se alkometrom ili drugim pogodnim aparatom ili postupkom. VSRH je već prije izrazio pravno shvaćanje da se alkoholiziranost radnika ne može utvrđivati putem svjedoka. No u ovom je slučaju dopustio da se ta činjenica utvrđuje i putem svjedoka jer se, s obzirom na okolnosti slučaja, nije mogla utvrditi na drugi način propisan Zakonom. Radnik je, naime, bio upućen na rad u inozemstvo 7 dana, i za to vrijeme konzumirao alkohol, pa objektivno nije postojala mogućnost da poslodavac utvrđuje alkoholiziranost radnika uz pomoć alkometra.
U nastavku ćemo dati prikaz navedenih triju slučajeva, tj. prikaz obrazloženja odluka VSRH-a. Napominjemo da je ova sudska praksa VSRH-a aktualna i u primjeni važećeg Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu. 1. Uvod 2. Vrijeđanje i prijetnje upućene drugom radniku – razlog za otkaz 3. Alkoholiziranost radnika na radnom mjestu – razlog za otkaz 4. Alkoholiziranost mogu potvrditi i svjedoci
Hashtags:
#Pravo, #RadnoPravo, #TroškoviOsoblja