Oporezivanje građevinskih usluga u Austriji

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 11.2013
Članak:
Oporezivanje građevinskih usluga u Austriji
Stranica:
98.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Bojan HUZANIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju za hrvatska su se građevinska poduzeća otvorile nove perspektive u poslovanju. S obzirom na to da su hrvatski građevinari već duže vrijeme u Europskoj uniji, za njih se otvaraju nove mogućnosti poslovanja s jednostavnijom administracijom nego do sada.
  Temeljem činjenice da je hrvatska radna snaga u pravilu jeftinija od lokane radne snage, javlja se pozitivna konkurentnost poslovanja hrvatskih građevinskih poduzeća u Europskoj uniji.
  U članku se daje prikaz najbitnijih poreznih propisa koje su hrvatska poduzeća obvezna poštovati prilikom poslovanja u Republici Austriji, i to posebno s motrišta PDV-a i poreza na dobitak.
  S gledišta poreza na dobitak bitno je je li dobitak koji poduzeće ostvaruje obavljanjem radova u Austriji predmet oporezivanja u Austriji ili je takav dobitak i dalje oporeziv u Republici Hrvatskoj.
  S gledišta PDV-a bitno je odrediti mjesto oporezivanja isporuke dobra ili obavljanja usluga, tko je obveznik PDV-a i postoji li obveza registracije za potrebe PDV-a u Austriji.
  1. Porez na dobitak pravnih osoba
  2. Stalna poslovna jedinica neograničeno porezno obveznih subjekata
  3. Porez na dodanu vrijednost i građevinske usluge
Hashtags:
#PDV, #Porezi