Prilog: Zbirka propisa iz cestovnog prometa

Časopis: Pravo i porezi - 4.2014
Članak:
Prilog: Zbirka propisa iz cestovnog prometa
Stranica:
0.
Autor/i:
Autor: Damir PAVIČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:

Ovaj priručnik obuhvaća najvažnije redakcijski pročišćene zakonske i podzakonske tekstove kojima je uređeno područje cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj. Naime, s obzirom na učestale izmjene propisa iz ovog područja ukazala se potreba na jednom mjestu sažeti trenutno važeće propise koji bi sudionicima u cestovnom prometu mogli biti od koristi, odnosno, koji bi im olakšali snalaženje u opsežnoj regulativnoj materiji. Zbirka sadrži pročišćene tekstove slijedećih propisa:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (Nar. nov. br., 67/08, 48/10, 74/11 i 80/13) Zakon utvrđuje temeljna načela međusobnih odnosa, ponašanje sudionika i drugih subjekata u prometu na cesti, osnovne uvjete kojima moraju udovoljavati ceste glede sigurnosti prometa, pravila prometa na cestama, sustav prometnih znakova i znakova koje daju ovlaštene osobe, dužnosti u slučaju prometne nesreće, osposobljavanje kandidata za vozače, polaganje vozačkog ispita i uvjete za stjecanje prava na upravljanje vozilima, vuču vozila, uređaje i opremu koje moraju imati vozila, dimenzije, ukupnu masu i osovinsko opterećenje vozila te uvjete kojima moraju udovoljavati vozila u prometu na cestama. Isto tako Zakonom su uređene posebne mjere za sigurnost prometa na cestama koje mogu poduzimati ovlašteni policijski službenici, kao i sankcije za postupanje protivno odredbama toga Zakona.
Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (Nar. nov. br., 82/13) Ovim se Zakonom određuju uvjeti i način obavljanja djelatnosti prijevoza putnika i tereta u unutarnjem cestovnom prometu, agencijske djelatnosti u cestovnom prometu, djelatnosti pružanja kolodvorskih usluga, prijevoz za vlastite potrebe kao i nadležnosti tijela zaduženih za provođenje i nadzor nad provedbom toga Zakona.
Zakon o obveznim osiguranjima u prometu (Nar. nov. br., 151/05, 36/09, 75/09 i 76/13). Zakonom se uređuju obvezna osiguranja u prometu, a za cestovni promet pri tome je značajno osiguranje putnika u javnom prometu od posljedica nesretnog slučaja te osiguranje vlasnika, odnosno korisnika vozila od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama (osiguranje od automobilske odgovornosti).
Zakon o obveznim odnosima (Nar. nov. br., br. 35/05, 41/08 i 125/11) - Izvadak dijela Zakona koji uređuje Ugovor o prijevozu (čl. 661 – 698 ZOO-a). Tim Ugovorom obvezuje se prijevoznik prevesti na određeno mjesto neku osobu ili stvar, a putnik, odnosno pošiljatelj se obvezuje da mu za to plati određenu naknadu. Prijevoznikom se prema ovom Zakonu, smatra kako osoba koja se bavi prijevozom kao svojim redovitim poslovanjem, tako i svaka druga osoba koja se ugovorom obveže izvršiti prijevoz uz naknadu. Zakonom su posebno uređeni ugovori o prijevozu stvari i ugovori o prijevozu osoba.
Prekršajni zakon (Nar. nov. br., 107/07, 39/13 i 157/13). S obzirom da je materija cestovnog prometa usko povezana i sa prekršajima koje sudionici cestovnog prometa mogu počiniti, u ovoj Zbirci dajemo i cjeloviti pročišćeni tekst ovog Zakona koji uređuje provođenje prekršajnog postupka te izricanje prekršajnopravnih sankcija.
Pravilnik o registraciji i označavanju vozila (Nar. nov. br., 151/08, 89/10, 104/10 i 83/13). Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti i način registracije, označavanja i odjave motornih, priključnih i oldtimer vozila, oblik, boja, veličina i sadržaj obrasca prometne dozvole, izvozne prometne dozvole, prometne dozvole za prenosive pločice, registarskih, izvoznih, prenosivih i pokusnih pločica, način vođenja evidencija o registriranim i označenim vozilima i pločicama, uvjeti koje moraju ispunjavati stanice za tehnički pregled vozila za obavljanje poslova registracije vozila te oznake registracijskih područja.

Hashtags:
#KaznenoPravo, #Pravo, #Pravo, #Pravo, #UpravnoPravo