Izrada godišnjih obračuna, financijskih i poreznih izvješća za 2000. godinu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 1.2001
Članak:
Izrada godišnjih obračuna, financijskih i poreznih izvješća za 2000. godinu
Stranica:
21.
Autor/i:
Sažetak:
Neovisno o tome djeluje li menadžer računovodstva kao zaposlenik ili pruža vanjsku profesionalnu uslugu trgovačkom društvu, trebao je obaviti pripreme za godišnje obračune i izvješćivanje za 2000. O tome smo opširnije pisali u RRiF-u broj 12/2000. Obavljeni pripremni poslovi sada znatno olakšavaju i ubrzavaju izradu godišnjih obračuna, kao i postupke usmjerene sastavljanju poreznih i temeljnih financijskih izvješća. Sada, u siječnju, računovodstvena se aktivnost usredotočuje na konačne obračune za 2000. povezane uz pojedine pozicije imovine i obveza, a zatim i kapitala.

U postupku izrade godišnjih obračuna računovođe primjenjuju temeljne računovodstvene pretpostavke, propise koji uređuju dužnosti i obveze poduzetnika, proračunskih korisnika i neprofitnih organizacija, zatim računovodstvene politike, razne odluke uprave i kodeks etike za profesionalne računovođe.

U ovome broju časopisa RRiF-a obrađujemo postupke s primjerima važnijih poslovnih događaja kod poduzetnika, proračunskih korisnika i neprofitnih organizacija. Zatim, sastavljanje financijskih izvješća za proračun i proračunske korisnike, te za neprofitne organizacije. Ovo stoga što proračun i neprofitne organizacije imaju raniju obvezu podnošenja financijskih izvješća.

U časopisu RRiF broj 2/2001. nastavljamo pisati o poslovima izrade temeljnih financijskih izvješća i Porezne prijave kod poduzetnika te o specifičnostima obračuna pojedinih djelatnosti

Hashtags: