Posebnosti pri izradi godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera za 2015. godinu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2016
Članak:
Posebnosti pri izradi godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera za 2015. godinu
Stranica:
29.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , ovl. rač.
Sažetak:

Osobitosti ugostiteljske djelatnosti očituju se ne samo u načinu pružanja usluga koji uređuje Zakon o ugostiteljstvu nego je za tu djelatnost zakonodavac propisao i posebnu stopu PDV-a za uslugu pripremanja hrane i pića te smještaja od 13 %. Za tu je djelatnost zakonodavac propisao posebnu stopu PDV-a koja se odnosi samo na pružanje usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane, odnosno na ugostiteljske usluge pružene u svim tipovima ugostiteljskih objekata.
U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2015. godinu.

1. Uvod – zakonski okvir za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva
2. priprema i kontrola poslovanja prije izrade godišnjeg obračuna
3. Koje evidencije trebaju imati ugostitelji u ugostiteljskom objektu
4. Kontrola nabave sirovina i materijala s poreznog i računovodstvenog motrišta
5. Kontrola poreznih obveza i iskazanih prihoda od pružene usluge smještaja te usluge pripreme i usluživanja hrane
6. Računovodstvene radnje u ugostiteljstvu na kraju godine
7. Zaključak

Hashtags:
#Računovodstvo