Utvrđivanje obveze za doprinose obrtnika i slobodnih zanimanja u 2016.godini

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2016
Članak:
Utvrđivanje obveze za doprinose obrtnika i slobodnih zanimanja u 2016.godini
Stranica:
203.
Autor/i:
Autori: Dražen OPALIĆ , dipl. oec.
Jasna PREPELJANIĆ , dipl. oec.
Sažetak:

Od 1. siječnja 2016. godine za osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost od koje utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, Porezna uprava neće izdavati rješenje o obvezi doprinosa, već će takve osobe same za sebe utvrđivati osnovicu i svote doprinosa i o tome podnositi Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (obrazac JOPPD). Dospijeće plaćanja doprinosa je 15. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, što znači da novi način plaćanja doprinosa za navedene osiguranike počinje za siječanj 2016. godine za koji obveza doprinosa dospijeva 15. veljače 2016. godine.

1. Koje su osobe od 2. siječnja 2016. obvezne same obračunavati doprinose i podnositi obrazac JOPPD
2. Brojčane oznake vrste prihoda na koje treba uplaćivati doprinose
3. Trebaju li osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost kao drugu djelatnost uz radni odnos dostavljati obrazac za svoje osobno osiguranje
4. Trebaju li supoduzetnici (ortaci) obveznici poreza na dohodak podnositi obrazac JOPPD svaki za svoje osobno osiguranje ili nositelj može iskazati obvezu pod svojim OIB-om za svoga poduzetnika (ortaka)
5. Osnovna pravila popunjavanja obrasca JOPPD
6. Izbor više osnovice
7. Ostala pravila popunjavanja obrasca JOPPD
8. Primjeri popunjavanja obrasca JOPPD

Hashtags: