Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 9.2016
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
148.
Autor/i:
Sažetak:
  • Zapljena po pristanku dužnika. Dužnik može privatnom ispravom potvrđenom kod javnog bilježnika dati suglasnost da se radi naplate tražbine vjerovnika zaplijeni njegova plaća, odnosno drugo stalno novčano primanje, osim u dijelu u kojem je to primanje izuzeto od ovrhe.
  • Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Donošenjem Zakona o poticanju zapošljavanja nezaposlenim mladim osobama i poslodavcima je otvorena mogućnost korištenja mjerama aktivne politike u zapošljavanju, samozapošljavanju te stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.
  • Obračun PDV-a na isporuke dobara s montažom. Isporuke dobara koje otprema ili prevozi isporučitelj, kupac ili treća osoba u njihovo ime, a koja sastavlja ili postavlja isporučitelj ili druga osoba za njegov račun s ili bez probnog rada, oporezuju se PDV-om prema mjestu gdje se ta dobra sastavljaju ili postavljaju. Kada porezni obveznik iz EU-a isporučuje iz EU-a u RH dobra s montažom ili postavljanjem poreznom obvezniku u RH, PDV obračunava hrvatski porezni obveznik. Tada strani porezni obveznik nije u obvezi registrirati se za potrebe PDV-a u RH, jer porezna obveza prelazi na hrvatskoga poreznog obveznika.
  • Prodaja dobara na sajmovima u Sloveniji poreznih obveznika iz RH s motrišta PDV-a. Porezni obveznici iz RH koji planiraju prodavati svoja dobra na sajmu u Sloveniji osobama koje nisu porezni obveznici (građanima), trebaju se za navedenu prodaju registrirati za potrebe PDV-a u Sloveniji kada prijeđu prag isporuke od 35.000 eura.
  • Obračun PDV-a na stjecanje usluge demontaže iz EU-a. Na uslugu demontaže stroja primljene od društva iz EU-a koji nije u bazi VIES, porezni obveznik iz RH treba obračunati hrvatski PDV po stopi od 25 %. Pri tome porezna obveza nastaje u trenutku obavljanja tih usluga.
  • Prodaja dobara na sajmovima u Sloveniji poreznih obveznika iz RH s motrišta PDV-a. S obzirom na to da ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa ne prestaje otkazom u smislu Zakona o radu, nema niti otkaznog roka u smislu Zakona o radu.
  • Stručno osposobljavanje za rad i otkazni rok. Radnik je obvezan raditi dulje od punoga odnosno nepunoga radnog vremena (prekovremeni rad), i to na pisani zahtjev poslodavca, ali neupućivanje tog zahtjeva raniku nije prekršaj.
  • Pisani zahtjev za prekovremeni rad i prekršaj. Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu bez obzira na to otkazuje li ugovor o radu radnik ili poslodavac.
  • Početak tijeka otkaznog roka. Ne mora svaki ugovor o radu sadržavati odredbu o dodatcima na plaću, odnosno o povećanoj plaći, već se to pitanje može utvrditi pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom.
  • Povećana plaća kao ugovorna kategorija. Pravo na sudjelovanje u odlučivanju radnika zaposlenih u tijelima državne uprave o pitanjima u vezi s njihovim gospodarskim i socijalnim pravima i interesima nije uređeno na nedvojbeni način. Smatramo da radnici u administraciji sudova nemaju pravo na utemeljenje radničkog vijeća.
  • Pravo na utemeljenje radničkog vijeća. Bitna razlika između radnog i službeničkog odnosa je u tome što je radni odnos ugovorni, a službenički pretežno statusni i upravna je stvar.
  • Radni i službenički odnos. Savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem prije donošenja odluke značajne za položaj radnika je obvezatno, ali prijedlozi i mišljenje radničkog vijeća u pravilu ne obvezuju poslodavca.
  • Savjetovanje i suodlučivanja s radničkim vijećem. Međutim, u određenim Zakonom propisanim slučajevima odluka poslodavca nema pravni učinak bez suglasnosti radničkog vijeća.
  • Skrivljeno ponašanje radnika - otkaz. Davanje poslodavcu lažne isprave o kvalifikaciji prilikom zapošljavanja, opravdani je razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.
Hashtags: