Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 11.2017
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
130.
Autor/i:
Sažetak:
  • Osobno ime. Zakonom o osobnom imenu određuje se postupak određivanja i promjene osobnog imena hrvatskih državljana. Svaki građanin ima pravo i dužnost služiti se osobnim imenom.
  • Otkazni rok za vrijeme bolovanja. Privremena nesposobnost za rad, odnosno bolovanje, na temelju Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, smatra se odsutnost s rada zbog bolesti ili ozljede zbog koje je radnik spriječen izvršavati svoju radnu obvezu u skladu s ugovorom o radu, drugim ugovorom ili aktom.
  • Sezonski radnici i pravo na božićnicu. Ako poslodavac pretežno posluje sezonski, za obavljanje stalnih sezonskih poslova može se sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove.
  • Ovlasti radničkoga vijeća. Najučinkovitija ovlast radničkoga vijeća je njegova prethodna suglasnost na odluke poslodavca taksativno navedene u čl. 151. Zakona o radu.
  • Platni nalog i rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Platni se nalog donosi na temelju vjerodostojne isprave i ako se on ne ospori, u biti postaje ovršnom ispravom na temelju koje se provodi ovrha. Rješenjem o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave najprije se donese platni nalog, a zatim se u istom postupku (istom odlukom) donese i rješenje o ovrsi po tom platnom nalogu.
  • Stečajni postupak - reperkusije na prava radnika. Otvaranjem stečajnoga postupka pogoršava se pravni položaj radnika stečajnoga dužnika kako u pogledu njihovih materijalnih i drugih prava iz radnog odnosa tako dakle i u dijelu sudjelovanja u odlučivanju poslodavca.
Hashtags: