Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 6.2018
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
117.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Smrt bliske osobe (čl. 201. ZOO-a/91)

  • Sudska praksa je proširila krug osoba kojima zakon priznaje pravo na pravičnu naknadu za duševne bolove zbog smrti bliske osobe, pri čemu je odlučan stupanj odnosa između oštećenika i umrlog srodnika.

Kada zastarijevanje počinje teći (čl. 361. ZOO-a/91)

  • Zastarni rok za vraćanje danog na temelju raskinutog ugovora ne počinje teći od kad je ugovaratelj nešto primio ili predao po ugovoru, već prvi dan nakon raskida ugovora.

Pretpostavke prijeboja (čl. 195. ZOO-a /05)

  • Ne mogu se prebijati dospjele tražbine nedospjelim tražbinama.

Ugovor o osiguranju (čl. 918. ZOO-a/91)

  • Ništetne su odredbe ugovora o osiguranju koje predviđaju gubitak prava na naknadu ili svotu osiguranja, ako osiguranik nakon nastupanja osiguranog slučaja ne izvrši neku od propisanih ili ugovorenih obveza.

Doprinos oštećenika vlstitoj šteti (čl. 1092. ZOO-a/05)

  • Oštećenik koji je pridonio da šteta bude veća nego što bi inače bila ima pravo samo na razmjerno sniženu naknadu.

Razlozi ništetnosti ugovora (čl. 109. st. 1. ZOO-a/91)

  • Razlozi ništetnosti mogu biti različiti, a to su poslovna nesposobnost stranaka, neki slučajevi nevaljanosti i nesuglasnosti očitovanja volje, zatim nemogućnost, nedopuštenost i neodređenost ili neodredivost činidbe, gdje u nedopuštenost činidbe ulaze zabranjeni, nemoralni i zelenaški pravni poslovi, te konačno nedostatak potrebnog oblika.

Ugovor o ortaštvu – legitimacija za primitak ispunjenja tražbine (čl. 648. ZOO-a)

  • Ako ugovorom o ortaštvu nije drugačije određeno, tražbine prema trećima pripadaju svim ortacima zajedno. Ortak može zahtijevati od dužnika obvezu da se ona ispuni svim ortacima zajedno, ako nije dokazano da je ovlašten samostalno primiti ispunjenje.

Naknada štete i zatezne kamate (čl. 189. st. 1. ZOO-a)

  • Obveza tužene na isplatu dosuđene naknade štete tužitelju određena je prema cijenama u vrijeme donošenja sudske odluke dospjele danom presuđenja, od kada tek počinje obveza tužene na isplatu zatezne kamate.

Raskid ugovora – do kojeg je trenutka moguće zatražiti raskid (čl. 133 ZOO-a)

  • Raskid ugovora može se tražiti samo ako bi njegovo ispunjenje bilo zbog promijenjenih okolnosti otežano, što znači samo u vremenu dok ispunjenje ugovora traje (jer nije izvršen u cijelosti) odnosno ako se svrha ugovora ne može ostvariti, što opet znači samo do vremena ispunjenja ugovora jer je njegovom ispunjenjem ostvarena i njegova svrha.

Osnovica za obračun zatezne kamate (čl. 279. i čl. 400. ZOO-a/91)

  • Od stupanja Uredbe o visini stope zatezne kamate glavnica za obračun kamata ostaje glavnica osnovnog duga, a ne glavnica uvećana obračunatim kamatama na dotadašnji način – pripisivanjem dospjelih kamata glavnici.

Stvarno pravo

Nepošteni posjed – valjana osnova posjedovanja (čl. 164. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima)

  • Sama činjenica da je u vrijeme sklapanja ugovora o zakupu bila u zemljišnoj knjizi stavljena zabilježba da je izjavljen, glede upisa prava vlasništva u zemljišnoj knjizi, zahtjev za zaštitu zakonitosti, ne čini tuženika nepoštenim posjednikom. To iz razloga što u tom slučaju isti ima valjani ugovor o zakupu.

Radno pravo

Ugovor o radu za privremeno obavljanje poslova (čl. 26. ZR-a/09)

  • Ugovorena plaća i drugi uvjeti rada ust
Hashtags: