Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 12.2018
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
120.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Radno vrijeme prodajnih objekata. Društvo s ograničenom odgovornošću koje obavlja registriranu djelatnost trgovine (trgovac) može promijeniti radno vrijeme svojega prodajnog objekta (i da radi blagdanom), ali obavijest o promijenjenom radnom vremenu mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti na ulazu u prodajni objekt.
  2. Rad izvanrednih studenata. Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova omogućava i izvanrednim studentima obavljanje studentskih poslova. Prije početka obavljanja studentskoga posla mora se sklopiti ugovor o obavljanju studentskoga posla između izvođača, posrednika i naručitelja posla.
  3. Isplata božićnice. Božićnicu nije moguće uplatiti na radnikov poseban (zaštićeni) račun, nego na radnikov redovni (blokirani) račun. Međutim, znanje poslodavca o provedbi ovrhe na novčanoj tražbini po računu nije zapreka da, na zahtjev radnika, isplati božićnicu radniku u gotovini.
  4. Naknadno ugovaranje probnog rada. Probni rad može se ugovoriti samo prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali ne i u tijeku trajanja radnog odnosa prilikom sklapanja izmijenjenog ugovora o radu.
  5. Postupanje maloga poreznog obveznika u vezi s uslugom servisa iz Mađarske. Mali porezni obveznici koji primaju usluge iz EU-a na koje se primjenjuje prijenos porezne obveze moraju se registrirati za potrebe PDV-a i na primljene usluge obračunati PDV.
  6. Obračun PDV-a na najam stroja poreznom obvezniku iz Italije. Usluga najma stroja oporezuje se prema mjestu sjedišta primatelja ako je on porezni obveznik, neovisno o roku najma i mjestu stavljanja na raspolaganje.
  7. Određivanje mjesta oporezivanja usluga na postrojenju. Mjestom obavljanja usluge u vezi s nepokretnom imovinom smatra se mjesto gdje se nekretnina nalazi. Za ispravno utvrđivanje poreznog tretmana usluga bitno je utvrditi što se sve smatra nepokretnom imovinom u smislu oporezivanja PDV-om.
Hashtags: