Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 2.2019
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
112.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Porezno motrište „prefakturiranja“ troškova smještaja. Usluge smještaja koje porezni obveznici u RH primaju od isporučitelja tih usluga (hotela, hostela i sl.) i njih dalje zaračunavaju odnosno „prefakturiraju“ drugim društvima i ostalim osobama, oporezuju se prema posebnom postupku oporezivanja marže iz čl. 91. st. 1. Zakona o PDV-u.
  2. Porezno motrište rezerviranja za neiskorišteni godišnji odmor. Rezerviranja za neiskorištene godišnje odmore priznaju se kao porezno priznati rashod u skladu s računovodstvenim propisima. Navedena se rezerviranja obvezno ukidaju u sljedećem poreznom razdoblju.
  3. Prijenos poreznoga gubitka kod pripajanja društva. Kod statusne promjene pripajanja društvo preuzimatelj ne može koristiti pravo na prijenos poreznoga gubitka od pripojenog društva ako pripojeno društvo dva porezna razdoblja prije statusne promjene nije obavljalo djelatnosti ili ako tijekom dva porezna razdoblja od pripajanja društvo preuzimatelj bitno promijeni djelatnost pripojenog društva.
  4. Predugovor - općenito. Predugovor je ugovor kojim se preuzima obveza sklapanja drugoga (glavnog) ugovora. Od trenutka nastanka (sklapanja) predugovora stranke više ne mogu jednostrano odustati od predugovora i odbiti izvršiti svoju obvezu - sklopiti glavni ugovor. Sklapanje glavnog ugovora može se zahtijevati u roku od šest mjeseci od isteka roka koji su stranke odredile u predugovoru.
  5. Prekovremeni rad radnika koji rade u nepunom radnom vremenu. Poslodavac može naložiti prekovremeni rad kako onim radnicima koji rade u punom tako i onima koji rade u nepunom radnom vremenu. Ako radnik radi prekovremeno, ukupno trajanje rada ne smije biti dulje od 50 sati tjedno, s time da na godišnjoj razini radnik ne može prekovremeno raditi više od 180 sati. Radnici koji rade u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca, mogu raditi prekovremeno samo ako dostave pisanu izjavu o pristanku na takav rad.
  6. Stalni sezonski poslovi. Mjeru aktivne politike zapošljavanja može koristiti osoba osigurana na produljeno mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove, koja je najmanje šest mjeseci u kontinuitetu provela na radu kod istog poslodavca i koja će kod tog poslodavca raditi najmanje još jednu sezonu.
  7. Ugovorena svota otpremnine. Otpremninu je moguće odrediti ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom koji obvezuje poslodavca i u svoti većoj od zakonom propisane minimalne svote otpremnine. Ako je otpremnina određena u svoti koja je za radnika povoljnija, poslodavac je obvezan radniku isplatiti povoljniju svotu, što je u skladu s odredbom o primjeni za radnika povoljnijeg prava.

 

 

Hashtags: