Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 4.2019
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
150.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Dvojno državljanstvo. Osoba koja uz državljanstvo strane zemlje ima i državljanstvo RH može u RH boraviti i raditi bez dozvole za boravak i rad, odnosno potvrde o prijavi rada te je u drugim pravima i obvezama izjednačena s drugim državljanima RH.
  2. Preuzimanje duga – pristanak vjerovnika. Osoba A mora dati svoj pristanak da član uprave (direktor) osobe B preuzme dug prema osobi A. Sve dok se vjerovnik ne očituje i ne da svoj pristanak, ugovor o preuzimanje duga sklopljen između preuzimatelja i dosadašnjeg dužnika ima učinak ugovora o preuzimanju ispunjenja. Isti taj učinak imat će ugovor o preuzimanju duga i ako vjerovnik odbije dati svoj pristanak.
  3. Strano predstavništvo u RH. Obveza (i mogućnost) registriranja stranih predstavništava postoji samo za one strane osobe koje imaju sjedište u trećim zemljama (koje nisu države članice EU-a ili EGP-a). Predstavništvo može započeti s radom tek nakon upisa u Registar predstavništava stranih osoba u RH. Osnivač mora odrediti jednu ili više osoba odgovornih za rad predstavništva.
  4. Videonadzor na radnom mjestu. Poslodavac ima pravo koristiti nadzorne uređaje kao sredstvo zaštite na radu. Zaposlenici moraju biti unaprijed obaviješteni o uvođenju videonadzora na radnom mjestu, na primjeren način. Poslodavac je obvezan označiti da je objekt odnosno pojedina prostorija u njemu pod videonadzorom.
  5. Stjecanje osobnog automobila iz EU-a. Ograničenje prava na odbitak pretporeza pri nabavi osobnih automobila odnosi se i na kupnju (stjecanje) osobnih automobila iz EU-a.
  6. Računovodstveno praćenje nekretnine koja služi za smještaj zaposlenika predstavništva i priznavanje troškova. Ako predstavništvo nema obvezu vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća, tuzemno društvo evidentira poslovne događaje po kojima nastaju troškovi predstavništva u svojim poslovnim knjigama iskazujući troškove prema prirodnim vrstama troškova na analitičkim računima kao troškove predstavništva.
  7. Isporuka betonskog čelika i željeza. Od 1. siječnja 2019. godine tuzemni prijenos porezne obveze za isporuke između poreznih obveznika primjenjuje se i na isporuke betonskog čelika i željeza te proizvoda od betonskog čelika i željeza.
  8. Predstavnik radnika u organu poslodavca. Utjecaj radnika u organu poslodavca ovisi o nizu čimbenika, ali svakako i o broju članova toga organa.
  9. Obveznost pravnog shvaćanja izraženog u obrazloženju presude – upravni spor. Pravno shvaćanje izraženo u prvostupanjskoj presudi kojom je poništeno prijašnje rješenje tuženoga javnopravnog tijela ne veže drugostupanjski sud kada odlučuje o žalbi protiv nove prvostupanjske presude donesene u istoj stvari nakon ponovnoga upravnog postupka.
  10. Zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude – upravni spor. Propust Visokoga upravnog suda RH da svojom presudom riješi samu upravnu stvar, nakon utvrđenja da je prvostupanjski upravni sud pogrešno primijenio materijalno pravo, nije razlogom za prihvaćanje zahtjeva za izvanrednim preispitivanjem takve presude.
  11. Upravni postupak – naknada troškova za zastupanje putem odvjetnika. Neovisno o ishodu upravnog postupka koji je pokrenut po službenoj dužnosti, troškovi pravnog zastupanja putem odvjetničke usluge su drugi troškovi koje stranka plaća prema posebnim propisima i koje stranka sama snosi.
  12. Upravni spor - javna nabava. Odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave može se pokrenuti upravni spor koji vodi Visoki upravni sud RH, koji donosi presudu u roku od 30 dana, a ako poništi Rješenje Komisije, presudom odlučuje i o žalbi.
Hashtags: