Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 6.2019
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
146.
Autor/i:
Sažetak:
  • Cesija. Sve se tražbine, u pravilu, mogu prenositi na treću osobu, pa tako nema zapreke da vjerovnik prenosi svoje novčane, ali i nenovčane tražbine. Najčešće se prenose dospjele novčane tražbine, no nema nikakve zapreke da se na novog vjerovnika prenese i nedospjelo potraživanje. Potraživanja koja potječu iz prirodnih obveza također se mogu prenositi.
  • Otkaz ugovora o radu državljanina treće zemlje. Moguće je da državljaninu treće zemlje prestanu ugovor o radu i radni odnos i prije isteka roka na koji je izdana dozvola za boravak i rad. Radnik i poslodavac mogu sklopljeni ugovor o radu otkazati u skladu s odgovarajućim odredbama o otkazu ugovora o radu. Državljanin treće zemlje kojemu je prestao sklopljeni ugovor o radu bez njegove krivnje, ima pravo boraviti u RH do isteka dozvole za boravak i rad.
  • Rad maloljetnika. Maloljetnik s navršenih petnaest godina i stariji od petnaest godina (osim maloljetnika koji pohađa obvezno osnovno obrazovanje) može sklopiti ugovor o radu i zasnovati radni odnos, uz suglasnost zakonskog zastupnika. Nakon sklapanja ugovora o radu, maloljetni radnik ima sva prava i obveze iz radnog odnosa kao i punoljetni radnici, uz dodatnu radnopravnu zaštitu.
  • Sezonski poslovi u poljoprivredi. Zakon o tržištu rada omogućava poslodavcima da s radnicima za obavljanje privremenih odnosno povremenih poslova u poljoprivredi, koji se javljaju sezonski i čije obavljanje ovisi o vremenskim uvjetima, umjesto „klasičnog“ ugovora o radu sklope ugovor o sezonskom radu za obavljanje privremenih odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi („rad uz vaučere ili kupone“).
  • Ovjera uvezane knjige računa. Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisano je da obveznik fiskalizacije mora koristiti uvezanu knjigu računa ako dođe do potpunog prestanka rada elektroničkoga naplatnog uređaja te ako obveznik fiskalizacije obavlja djelatnost ili dio djelatnosti u poslovnom prostoru koji se nalazi na području na kojemu nije moguće uspostaviti internetsku vezu za razmjenu podataka s Poreznom upravom.
  • Prelazak s novčanog načela na redoviti postupak. Porezni obveznik koji u prethodnom poreznom razdoblju nije ostvario prihode veće od 3.000.000,00 kuna i koji primjenjuje postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama u smislu propisa o porezu na dodanu vrijednost, poreznu osnovicu može utvrditi prema novčanom načelu.
  • Vrijednosno usklađenje i prodaja zastarjele robe. Ako poduzetnik utvrdi da je neto utrživa vrijednost zaliha manja od knjigovodstvene vrijednosti zaliha, potrebno je provesti vrijednosno usklađenje. Prodaja zastarjele robe koja se povlači iz asortimana ispod nabavne cijene ne smatra se nepoštenim trgovanjem.
  • Isporuka neprerađenoga smrznutog voća . Isporuka određenoga svježeg i suhog voća oporeziva je stopom PDV-a od 13 %, a isporuka smrznutog voća oporeziva je stopom od 25 %.
Hashtags: