Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 12.2019
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
123.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Isporuka nekretnine fizičkoj osobi – građaninu. Prema čl. 40. st. 1. t. j) Zakona o porezu na dodanu vrijednost isporuka građevina ili njihovih dijelova i zemljišta na kojem se one nalaze, osim isporuka prije prvog nastanjenja odnosno korištenja ili isporuka kod kojih od datuma prvog nastanjenja odnosno korištenja do datuma sljedeće isporuke nije proteklo više od dvije godine, oslobođena je PDV-a. Građevinom se smatra objekt pričvršćen za zemlju ili učvršćen u zemlji.
  2. Obračun PDV-a na usluge najma štanda na sajmu obavljene stranim izlagačima. Mjestom obavljanja usluga u vezi s nekretninama, uključujući davanje prava na uporabu nekretnina, smatra se mjesto gdje se nekretnina nalazi. Međutim, na temelju čl. 31.a. st. 3. t.(e) Provedbene Uredbe Vijeća (EU) br. 1042/2013 od 7. listopada 2013. godine, o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 282/2011 o mjestu isporuke usluga, stavljanje štanda na raspolaganje tijekom održavanja sajma ne smatra se uslugom povezanom s nekretninom nego se oporezuje prema temeljnom načelu za oporezivanje usluga.
  3. Darovanje za zdravstvene svrhe. Dohotkom se ne smatraju primitci koje fizičke osobe ostvaruju po osnovi darovanja pravnih i fizičkih osoba, a za zdravstvene potrebe (operativne zahvate, liječenja, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala te troškove prijevoza i smještaja u zdravstvene ustanove), čije rješavanje nije plaćeno obveznim, dopunskim, dodatnim i privatnim zdravstvenim osiguranjem niti na teret sredstava fizičke osobe, a pod uvjetom da je darovanje, odnosno plaćanje nastalih izdataka za tu namjenu obavljeno na žiroračun primatelja dara ili zdravstvene ustanove te na temelju vjerodostojnih isprava.
  4. Darovanje u vjerske svrhe. Darovanje za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udruga i drugih osoba koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima u propisanoj svoti, porezno je priznati rashod.
  5. Ozljeda na radu i otkaz. Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede na radu ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio. Ako je u međuvremenu prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima je prethodno radio, a poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati na način i pod uvjetima propisanim odredbama Zakona o radu.
  6. Promjene u Registru stvarnih vlasnika nakon 1. siječnja 2020. godine. Od 1. siječnja 2020. godine od obveze upisa podataka u Registar bit će izuzeti svi pravni subjekti kojima je RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave jedini osnivač, a ne više samo ustanove. Stvarni vlasnik morat će zakonskom zastupniku pravnog subjekta pravodobno učiniti dostupnim podatke koji se upisuju u Registar. Jednako tako, fizičke i pravne osobe moći će pristupiti podatcima o stvarnome vlasniku upisanim u Registar, bez dokazivanja pravnog interesa.
  7. Jednostrani raskid ugovora sklopljenih na daljinu. Ako kupljeni proizvod nema materijalnih nedostataka, a kupac je proizvodom nezadovoljan ili se jednostavno predomislio, može se obratiti trgovcu sa zamolbom da se proizvod zamijeni za drugi ili da se raskine ugovor, no trgovac nije obvezan udovoljiti zahtjevu potrošača s obzirom na to da ne postoji takva zakonska obveza. Iznimka su ugovori sklopljeni na daljinu koje potrošač može jednostrano raskinuti, bez navođenja razloga.
  8. Smrt obrtnika i prijenos obrta na nasljednike. Nakon smrti obrtnika njegov bračni drug, djeca i ostali nasljednici mogu nastaviti voditi obrt do prijenosa obrta kao privremeni poslovođe. Odluku o nastavku vođenja obrta do prijenosa nasljednici su obvezni prijaviti mjesno nadležnom uredu državne uprave u županiji u roku od 60 dana od dana smrti obrtnika. Privremeni poslovođa obvezan je voditi obrt pažnjom dobroga gospodarstvenika za račun nasljednika umrlog obrtnika.
  9. Odgoda izvršenja – upravni postupak i upravni spor. Tužba kojom se pokreće upravni spor u pravilu nema odgodni učinak. Sud može odrediti odgodu izvršenja izvršnog rje&
Hashtags: