Reforma platnog prometa

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 11.2001
Članak:
Reforma platnog prometa
Stranica:
12.
Autor/i:
Autor: Sanja BORONIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
Aktivnosti na reformi platnog prometa u Hrvatskoj započele su još tijekom 1995. godine transformacijom tadašnjeg SDK u Zavod za platni promet (ZAP).

Da bi se reforma nastavila u željenom pravcu najprije se trebalo uspostaviti potrebne mehanizme infrastrukture (međubankovnih obračunskih sustava) i pripremiti zakonski okvir u kojem bi poslovne banke pod nadzorom HNB, obavljale sve poslove platnog prometa.

Iz raznih razloga ovaj proces se odužio tako da je tek u travnju 1999. uspostavljen HSVP (Hrvatski sustav velikih plaćanja) za veća međubankovna plaćanja. Od 5. 2. 2001. započeo je s radom NKS (Nacionalni klirinški sustav) koji je obračunski sustav za masovna plaćanja.

Novi Zakon o platnom prometu još je u procesu donošenja, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2002. Međutim već sada postoje stanovite informacije kako bi se stupanje na snagu moglo prolongirati za sljedećih šest mjeseci.

Trenutna situacija je takva da je 9 banaka dobilo posebnu dozvolu HNB-a da već od 15. listopada ove godine mogu početi obavljati poslove platnog prometa za pravne osobe u privatnom i pretežito privatnom vlasništvu, a temeljem postojećeg Zakona o platnom prometu u zemlji (Nar. nov., br. 27/93.; 97/00.).

Ostale račune pretežito državnih poduzeća, uprave i samouprave, banke će moći voditi tek stupanjem na snagu novog Zakona o platnom prometu.

Ostali aspekti ove reforme objašnjeni su u nastavku.

Hashtags: