Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 9.2020
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
112.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Tražbina u kunskoj protuvrijednosti strane valute (čl. 395. ZOO-a/91)

  • Nema zapreke da se mjenicom izdanom na iznose u kunama osigura tražbina u kunskoj protuvrijednosti strane valute.

Izvršenje nepravomoćne sudske presude (čl. 1112. ZOO-a)

  • Djelomično izvršenje prvostupanjske nepravomoćne sudske presude dobrovoljnim plaćanjem dijela dosuđenog iznosa ne predstavlja plaćanje neduga jer postoji određena pravna osnova (presuda suda).

Ugovor o posredovanju (čl. 763. ZOO-a)

  • Eventualno obećanje učinjeno tužitelju od strane trećih osoba za isplatu nagrade za posredovanje ne obvezuje tuženicu.

Ništetnost ugovora o kupoprodaji (čl. 285. ZOO-a)

  • Jasno proizlazi da su prije zaključenja kupoprodajnog ugovora glede istih nekretnina zaključili i proveli u zemljišnim knjigama ugovor o osnivanju prava plodouživanja, što samo ukazuje da je zaključenje kupoprodajnog ugovora u propisanoj formi, uz naznaku da je kupoprodajna cijena isplaćena, uz plaćanje poreza, i uz dozvolu uknjižbe, imalo za cilj prijenos prava vlasništva.

Metoda obračuna zateznih kamata (čl. 3. ZVSZK-a)

  • Primjenom dopuštenog složenog (konformnog) kamatnog računa (koji podrazumijeva pripisivanje dospjelih kamata glavnici) tako obračunate zatezne kamate u trenutku prijelaza na drugačiji način obračun kamata (od 1. travnja 1994.) postale su sastavni dio glavnice, stoga je tako uvećana glavnica osnovica za obračun daljnjih zateznih kamata.

Stvarno pravo

Kupoprodaja nekretnine (čl. 106. ZZK-a)

  • Kako je Darovnim ugovorom protustranka u cijelosti darovala predmetne nekretnine predlagateljici, a za koje je prema katastarskim podacima evidentirana kao posjednica samo dijelova tih nekretnina, te kako se na drugog ne može prenijeti više prava no što ih prenositelj ima, u vezi navoda kojima predlagateljica tvrdi da su joj prenesene nekretnine u cijelosti valja ukazati da ona prijedlogom ne traži polaganje isprava za predmetne nekretnine u cijelosti, niti bi to bilo zakonito.

Smetanje posjeda (čl. 21. ZV-a)

  • Pravilno je sud prvog stupnja utvrdio posljednji mirni posjed tužitelja na predmetnoj nekretnini koji traje od 2000. godine, kada je predmetnu nekretninu kupio od oca tuženika i kada mu je ista predana u posjed, a nakon čega je istu asfaltirao i na njoj postavio ulaznu ogradu.

Zajednička pričuva (čl. 90. ZV-a)

  • U konkretnoj situaciji kada međuvlasnički ugovor nije potpisala većina suvlasnika čiji suvlasnički dijelovi čine više od polovice vrijednosti svih posebnih dijelova nekretnine, zakonsko je pravo svakog suvlasnika (tužitelja) naplatiti od tuženika (jednog od suvlasnika) neplaćenu dospjelu zajedničku pričuvu za utuženo razdoblje.

Posljednji mirni posjed (čl. 22. ZV-a)

  • Sama činjenica da su nekretnine zaraštene raslinjem može ukazivati na to da se posjed ne vrši na način na koji se vršio ranije, redovitim košenjem i odlaganjem sijena u objekte koji se nalaze na prijeporu, međutim sama ta okolnost ne upućuje na zaključak da je posjed tužitelja prestao.

Povrat uloženih sredstava za uređenje prostora (čl. 41. ZNI-a)

  • Pravo na naknadu troškova za učinjena ulaganja priznaje se samo zakupniku poslovnog prostora prilikom predaje istoga, a ne i trećim osoba.

Radno pravo

Konzumacija alkohola – izvanredni otkaz (čl. 116. ZR-a)

  • Ako je provjerom prisutnosti alkohola kod radnika utvrđena prisutnost alkohola u iznosu manjem od 0,50 g/kg takvo se stanje radnika ne može smatrati povredom obveze iz radnog odnosa u smislu odredbe Pravilnika o radu.

Inventurni manjak i izvanredni otkaz (čl. 116. ZR-a)

  • Nameće se ocjena kako u vrijeme kada je sastavljen pisani zapisnik o izvršenom inventurnom popisu ni tužitelj ni tuženik nisu znali niti mogli znati je li postoji inventurni manjak, u kojem obimu, a time izvjesno tuženik nije mogao imati saznanje je li u postupanju tužitelja u izvr&scar
Hashtags: