Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja - osiguranje od nezgode

Časopis: Pravo i porezi - 1.2001
Članak:
Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja - osiguranje od nezgode
Stranica:
57.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Vice BARBIR, dipl. oec.
Sažetak:
Temeljem čl. 63. Zakona o osiguranju (Nar. nov., br. 9/94., 20/97., 46/97. i 116/99.) i Smjernica Europske unije 73/239/EEC od 4. srpnja 1988., 88/357/ EEC od 22. lipnja 1988., 79/267/EEC od 5. ožujka 1979., 90/619/EEC od 8. studenoga 1990. i 92/ 96/EEC od 10. studenoga 1992., Direkcija za nadzor društava za osiguranje rapoređuje rizike osiguranja u skupine i vrste osiguranja. Tako je Direkcija utvrdila 19 skupina osiguranja. U okviru svake skupine osiguranja postoji više vrsta osiguranja.

Prema klasifikaciji osiguranja na skupine, koju je načinila Direkcija za nadzor društava za osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnoga slučaja ili osiguranje od nezgode pripada skupini osiguranja - 01. U sklopu skupine osiguranja 01 - osiguranja od nezgode, postoji više vrsta osiguranja: osiguranje osoba od posljedica nezgode kod i izvan redovitog zanimanja, osiguranje osoba od posljedica nezgode u motornim vozilima i pri posebnim djelatnostima, osiguranje djece i školske mladeži od posljedica nezgode i posebna osiguranja mladeži od posljedica nezgode, osiguranje gostiju, posjetitelja priredaba, izletnika i turista od posljedica nezgode, osiguranje potrošača, pretplatnika, korisnika drugih javnih usluga od posljedica nezgode, ostala posebna osiguranja od posljedica nezgode, obvezno osiguranje putnika u javnom prijevozu od posljedica nezgode i sl.

Osiguranje osoba je ipak najvažnije područje osiguranja. Materijalna imovina jest veoma važna, ali je nadoknadiva i dostižna. Ljudski život nema cijene, neponovljiv je i besmisleno je razgovarati o vrijednosti života. Čovjeku prijete brojne opasnosti koje mogu prouzročiti bolest, narušenje zdravlja ili smrt kao najtežu posljedicu. Zato je elementarna obveza društva i pojedinca da se osigura maksimalna zaštita i skrb o nastradalim pojedincima. Jedan od oblika te skrbi jest osiguranje od poljedica nesretnoga slučaja.

Hashtags: