Nesolventnost i zaštita radnika u Europskoj uniji

Časopis: Pravo i porezi - 4.2001
Članak:
Nesolventnost i zaštita radnika u Europskoj uniji
Stranica:
49.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Slobodan MRKŠA
Sažetak:
Gledom na intenzitet pregovora o priključenju Hrvatske Europskoj uniji, sve je veća potreba usklađivanja hrvatskih propisa s propisima ove asocijacije, odnosno hrvatske prakse s europskom u svim područjima života i rada.

Iako je riječ o širokoj lepezi propisa koje treba u dogledno vrijeme i na određen način uskladiti, ipak među njima ima onih koji su aktualniji ili značajniji od drugih. U svjetlu ovih potreba osobitu pozornost izazivaju oni koji su vezani uz temeljna socijalna prava radnika. Na njima inzistira i EU polazeći od povelje o tim pravima, naglašavajući da ostvarenje unutarnjeg europskog tržišta zahtijeva da se poboljšaju uvjeti života i rada zaposlenih. To poboljšanje uvjeta i života rada zaposlenih uvjetuje poboljšanje i uskla đivanje na europskoj razini propisa o radu, s posebnim naglaskom na situacije kada zbog stečaja poduzeća radnici ostaju bez posla.

Potrebno je, dakle, izbjeći koliziju stvarnog života, njegovih potreba i mogućnosti s proklamiranom politikom i postojećim propisima. Konkretno to znači da neprestano treba poboljšavati postojeće propise i donositi nove koji uvažavaju i eventualno anticipiraju buduće socijalne i gospodarske situacije.

Hashtags: