Donošenje i usklađivanje sa zakonom poslovnika predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave

Časopis: Pravo i porezi - 11.2001
Članak:
Donošenje i usklađivanje sa zakonom poslovnika predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave
Stranica:
47.
Autor/i:
Autor: Kruno SLADOLJEV, dipl. iur.
Sažetak:
Hrvatski sabor na sjednici od 6. travnja 2001. godine, donio je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je objavljen u Nar. nov., br. 33/01. od 11. travnja 2001., a Vjerodostojno tumačenje određenih odredbi Zakona objavljeno je u Nar. nov., br. 60/01.

Zakon je stupio na snagu danom objave, dakle 11. travnja 2001.

Člankom 98. Zakona propisano je da su jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti statute i druge opće akte, dakle i poslovnik predstavničkog tijela, s odredbama Zakona u roku od 6 mjeseci od njegova stupanja na snagu, dakle do zaključno 10. listopada 2001. Veoma mali broj općina i gradova izvršio je tu zakonsku obvezu.

Usklađivanje poslovnika moguće je izvršiti odgovarajućim izmjenama i dopunama ili donošenjem novog poslovnika.

Većina općina i gradova poslovnik predstavničkog tijela donijela je 1993. ili eventualno 1994. godine. Nakon toga u radu predstavničkih tijela, odnosno primjeni tih poslovnika, stečena su odgovarajuća iskustva, zbog kojih "stare" poslovnike u znatnom broju odredaba treba mijenjati.

Poslovnike treba mijenjati i radi usuglašavanja s novim propisima, prvenstveno već navedenim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a također i Zakonom o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Sve to upućuje na zaključak da je svrsishodnije donijeti novi poslovnik predstavničkog tijela.

U ovom članku daje se ogledni obrazac poslovnika gradskog vijeća, koji kao jedan od mogućih modela, uz odgovarajuću prilagodbu, može korisno poslužiti jedinicama lokalne samouprave u postupku usklađivanja poslovnika predstavničkih tijela sa zakonom.

Hashtags: