RRIF-OV NEWSLETTER
Prijava

Sažetak:

Revizija financijskih izvješća hrvatskih dioničkih društava obavlja se od 1993. godine. Istekom ove godine proteći će deset godina od sklapanja prvih ugovora o reviziji financijskih izvješća u Republici Hrvatskoj.

Pitanje koje se danas može postaviti je da li je u tom razdoblju ispunjena uloga revizije financijskih izvješća, a to je da se korisnicima financijskih izvješća u obliku izvješća o reviziji predoče realne i objektivne informacije za donošenje kvalitetnih odluka, ili su izrađivana izvješća o reviziji financijskih izvješća koja korisnicima informacija ne ukazuju na materijalno značajne pogreške ili prijevare, ali koja revizorskim tvrtkama jamče produljenje ugovora o daljem obavljanju revizije.

Naime, kod nas reviziju financijskih izvješća obavlja veliki broj revizorskih tvrtki od kojih jedan dio s nekoliko revizora, posljedica čega je jaka konkurencija, što može utjecati na podcjenjivanje naknade za rad revizora, a može utjecati i na kvalitetu rada revizora, iz razloga što o produljenju ugovora o obavljanju revizije financijskih izvješća često ovisi i egzistencija pojedinih revizorskih tvrtki.

Također, potrebno je naglasiti da institucija nadzora revizora još nije osnovana, što ozbiljne revizorske tvrtke očekuju s nestrpljenjem.

Da biste vidjeli cijeli članak morate se pretplatiti na rrif!

Pretplatnik
Zakon o trgovačkim društvima  (1)