Naplate i plaćanja u inozemstvo po određenim posebnim poslovima (2)

Časopis: Pravo i porezi - 6.2002
Članak:
Naplate i plaćanja u inozemstvo po određenim posebnim poslovima (2)
Stranica:
53.
Autor/i:
Autor: Ivica GERGORIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
U časopisu Pravo i porezi br. 5/02. predočili smo grupu vanjskotrgovačkih poslova kod kojih se naplata i plaćanje s inozemstvom obavlja na drukčiji način, kako u ovlaštenoj banci, tako i kod domaće pravne osobe.

Od posebnih vanjskotrgovačkih poslova do sada su obrađena plaćanja i naplaćivanja za izvođenje investicijskih radova u inozemstvu, za reeksportne poslove, oplemenjivanje robe i prodaju robe s konsignacijskog skladišta.

U ovom članku detaljno će se obraditi plaćanje i naplaćivanje za ostali dio posebnih vanjskotrgovačkih poslova, a to su: agencijski poslovi u međunarodnom prometu, kupnja i prodaja prijevoznih isprava za usluge što ih obavljaju strane osobe u međunarodnom prometu od domaćih agenata, turističkoagencijske usluge, primitak efektivnog stranog novca za usluge igara na sreću, poslovi dugoročne proizvodne kooperacije, poslovi osiguranja i reosiguranja, razmjena novca putem međunarodnih poštanskih uputnica i poslovi kupnje prijevoznih isprava kod predstavništva stranih zračnih prijevoznika.

Hashtags: