Porezne pogodnosti u bilanci za 2002.

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 11.2002
Članak:
Porezne pogodnosti u bilanci za 2002.
Stranica:
30.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Vlado BRKANIĆ, ovl. rač. i ovl. rev.
Sažetak:
S približavanjem kraja poslovne godine poduzetnici se sve više konzultiraju s računovođama o tome kako će izgledati Bilanca i Račun dobitka i gubitka za 2002. Želja za investiranjem i rastom neizbježno nameće pitanje o mogućim poreznim pogodnostima koje to možda potiču, kako bi ostalo što više čistog novca za realizaciju poslovnih pothvata.

U članku se daje pregled poreznih pogodnosti koje se u konkretnoj situaciji mogu iskoristiti i tako smanjiti obvezu poreza na dobitak odnosno dohodak kod poduzetnika i obrtnika za ovu poslovnu godinu.

S obzirom na to da su ostala još nepuna dva mjeseca, za realizaciju olakšica ili poreznih pogodnosti treba donijeti potrebne odluke i provesti radnje u tom vremenu. Za neke pak olakšice koje imaju višegodišnje djelovanje, da bi se ostvarile bitno je upoznati načine koji dovode do njihova ostvarenja.

U članku se čitatelji upoznaju sa sada vrijedećim zakonskim rješenjima, dok moguće izmjene (npr. Zakona o poticanju ulaganja) mogu stvarati pretpostavke za nove porezne pogodnosti tek za buduća razdoblja, no o tome ćemo pisati kada to bude aktualno. Što je primjenjivo sada, o tome u nastavku članka.

Hashtags: