VII. Računovodstvo plaća i bolovanja i promjene u imovini i obvezama u proračunskom računovodstvu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 1.2003
Članak:
VII. Računovodstvo plaća i bolovanja i promjene u imovini i obvezama u proračunskom računovodstvu
Stranica:
82.
Autor/i:
Autori: Ivana JAKIR-BAJO, dipl. oec.
Andreja KUSAKOVIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
S obzirom na posebnosti funkcioniranja države u svezi s izvršavanjem proračuna, napose u dijelu plaćanja izdataka proračunskih korisnika koja se obavljaju iz novčanih sredstava središnje odnosno područnih riznica, sagledao se ispravan način njihova računovodstvenoga praćenja.

Osjetne teškoće je prouzročilo, zbog potrebe da se pomire razni zahtjevi koji su stavljeni pred analizu poslovanja središnje odnosno opće države, pronalaženje načina iskazivanja naknada plaća za bolovanja, kako zbog različitog načina financiranja tih naknada do kraja 2001. od onoga koji je od 2002., tako i zbog povezanosti novčanog tijeka s različitim promjenama u imovini i obvezama kod raznih korisnika proračuna.

Osim odredaba jednog članka Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu o tome koje se promjene u imovini i obvezama iskazuju na računima podskupine 915, posebnih, preciznijih pojašnjenja o tome u kojim se životnim situacijama oni trebaju koristiti u postojećoj domaćoj stručnoj literaturi nema. Ovim člankom autorice nam približavaju navedenu problematiku.

    uvod
  • Plaće u sustavu riznice, ostali rashodi za zaposlene i naknade za bolovanje iznad 42 dana
  • Promjene u vrijednosti i obujmu imovine i obveza
Hashtags: