O čimbenicima koji utječu na približavanje Hrvatske EU

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 3.2003
Članak:
O čimbenicima koji utječu na približavanje Hrvatske EU
Stranica:
15.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Zoran JAŠIĆ
Sažetak:
Hrvatska je 21. veljače 2003. u Ateni podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Kakav će biti daljnji tijek i koji će se zahtjevi postavljati uskoro ćemo saznati. No, zanimljiva je povijesna retrospektiva našeg položaja u EU u proteklom razdoblju. O tome piše sudionik tog vremena koji je bio veleposlanik i pri EU i u SR Njemačkoj, i koji upozorava na bitne čimbenike potrebne za stjecanje članstva te ekonomske grupacije.

Od stjecanja neovisnosti 1991. Hrvatska je kao jedan od temeljnih ciljeva svoje vanjske politike isticala približavanje euro-atlantskim integracijama (Europskoj uniji i Nato savezu).

Razlozi koje su predstavnici EU najčešće isticali za usporavanje tog procesa bili su političke naravi. Prigovori su se svodili na pitanje povratka izbjeglica, poštivanje ljudskih prava te slobode medija. Činjenica da je Hrvatska unatoč ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima ostvarila gospodarske rezultate (stabilnost cijena, devizne rezerve i promjene u pojedinim segmentima sustava kao npr. porezni sustav) koji su ravni zemljama koje će 2004. biti primljene u punopravno članstvo, međunarodna zajednica nije to adekvatno valorizirala. Pristupanjem Hrvatske Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nakon izbora 2000., koje je međunarodna zajednica označila kao ključnu promjenu u ponašanju Hrvatske u odnosu prema zahtjevima međunarodne zajednice, stvara se pozitivno ozračje za približavanje Hrvatske EU i NATO-u.

Hashtags: