Obveze trgovaca u zaštiti potrošača

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 6.2003
Članak:
Obveze trgovaca u zaštiti potrošača
Stranica:
11.
Autor/i:
Autor: Zdenka POGARČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Na 32. sjednici Hrvatskog sabora usvojen je krajem svibnja Konačni prijedlog Zakona o zaštiti potrošača (u nastavku: Zakon o zaštiti potrošača) čije je donošenje Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju određeno kao jedan od zakonodavnih prioriteta.

Predmet zakonskog uređenja je zaštita potrošača kroz opća pravila o trgovanju, uključujući i pravila o odnosu pružatelja javnih usluga koji u hrvatskom sustavu imaju položaj monopolista prema potrošačima.

Posebno su regulirani ugovori o prodaji koji su sklopljeni izvan poslovnih prostorija, o prodaji na daljinu, o potrošačkom zajmu, o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine (timeshare) te propisane nepoštene odredbe u potrošačkim ugovorima.

Kao nositelji zaštite potrošača određene su udruge za zaštitu potrošača, Savez udruga za zaštitu potrošača, Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske.

U članku se ukazuje na bitne odrednice sustava zaštite potrošača s aspekta obveza trgovaca u zaštiti potrošača, i to kroz opća pravila o trgovanju.

Hashtags: