Državne potpore i tržišno natjecanje

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 6.2003
Članak:
Državne potpore i tržišno natjecanje
Stranica:
102.
Autor/i:
Autor: Zlatan JANEŠ, dipl. oec. i ovl. int. rev.
Sažetak:
Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je 14. svibnja 2001. parafiran u Bruxellesu, Hrvatska je bila u obvezi donijeti zakon o državnim potporama koji bi uredio problematiku državnih potpora.

Zakon o državnim potporama donio je Hrvatski sabor na sjednici od 13. ožujka 2003. koji je objavljen u Narodnim novinama br. 47 od 25. ožujka 2003.

Nedvojbeno je da su državne potpore vrlo osjetljivo područje, naročito sa stajališta tržišnog natjecanja, te je bitno ocijeniti da li odobrena potpora iz državnih sredstava pojedinom poduzetniku narušava ili prijeti narušavanjem tržišnog natjecanja stavljajući u povoljniji položaj određene poduzetnike odnosno proizvodnju određene robe.

S obzirom na to da Republika Hrvatska želi postati punopravnom članicom Europske unije, mora u potpunosti poštovati određena pravila o tržišnom natjecanju koja su definirana u Ugovoru o osnivanju Europske zajednice, a unutar tih pravila definirane su i potpore koje daje država.

Ovim člankom želi se predočiti način, praksu i probleme u Europskoj uniji i zemljama članicama OECD-a, koji se odnose na državne potpore i utjecaj državnih potpora na tržišno natjecanje.

Hashtags: