Kad računovođe pođu u zatvor

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 10.2003
Članak:
Kad računovođe pođu u zatvor
Stranica:
13.
Autor/i:
Sažetak:
Novi Zakon o računovodstvu očekuje se da će biti će donesen do 15. listopada 2003. a primjenjivat će se od 1. siječnja 2004.

O kakvom je Zakonu riječ, možete pročitati u nastavku gdje objavljujemo konačni nacrt kojeg je Vlada RH uputila Saboru na usvajanje. Predlagač i nositelj izrade tog zakona jest Ministarstvo financija. Zamisli i tekstovi u zakonu djelo su jedne osobe. Stručna javnost, udruge računovođa i revizora nisu imale priliku sudjelovati u njegovoj pripremi. Na djelu je autokratski pristup, sve pod motom usklađivanja s EU, a radi se zapravo o sve većem otklonu od EU jer Zakon promovira anglosaksonsko računovodstvo.

Uvodno iznosimo tek neka zapažanja što ih Zakon donosi. Ako računovodstvena i revizijska profesija ocijene da je Hrvatskoj potreban upravo ovakav zakon i mi ćemo ga podržati, ali ako ne, onda treba zaustaviti njegovo donošenje. Udruga Hrvatski računovođa i uredništvo RRiF-a su to od ministra prof. dr. sc. M. Crkvenca i zatražili. Ako se ništa ne promijeni taj bi zakon mogao biti zapamćen po tome kako je profesija sama za sebe propisala kaznu zatvora, dok istodobno odvjetnici mogu postati stečajni upravitelji i bez stručnog ispita, jer to tako uređuje Stečajni zakon.

Kada smo spomenuli da je to računovodstvena "profesija" tako uredila, tada treba reći da ona i nije imala prilike birati. Njoj se definitivno nameće model kolonijalne zavisnosti od Londona koji ima najmanje interesa za EU. Računovodstveni sustav prilagođava se za oko 200 dioničkih društava koja su uvrštena u kotaciju dviju burzi (iako je od njih možda svega 20 sposobno za to). Umjesto da se uredi sustav koji će biti prihvatljiv za više od 60.000 trgovačkih društava, svi će morati sastavljati sve izvještaje kao da su dionička društva.

U nastavku se daje urednički osvrt i zapažanja o nekim rješenjima za koja smatramo da su materijalno značajna i novost u konačnom nacrtu Zakona o računovodstvu.

Hashtags: