Konačni obračuni i knjiženja u računovodstvu poduzetnika za 2003.

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 1.2004
Članak:
Konačni obračuni i knjiženja u računovodstvu poduzetnika za 2003.
Stranica:
11.
Autor/i:
Sažetak:
Svake godine u mjesecu siječnju u računovodstvu poduzetnika vrlo je dinamično. Užurbano se obavljaju poslovi okončanja priprema za sastavljanje godišnjih financijskih izvješća, a usporedno pristižu isprave o poslovnim transakcijama iz tekućih aktivnosti poduzetnika. Poslovi računovodstvenih priprema zbog svoje opsežnosti započeti su u časopisu RRiF prikazom izvođenja popisa u broju 11/03. te kontrolno-analitički postupci prometa i salda računa glavne knjige i analitičkih evidencija u broju 12/03.

Prije sastavljanja godišnjih financijskih izvješća nužno je dovršiti sve provjere i usklađenja podataka te izraditi konačne godišnje obračune i provesti iz toga proizašla knjiženja sa 31. prosinca 2003. Zatim slijedi sastavljanje bruto bilance, čiji brojčani sklad s jedne strane ukazuje na okončanje pripremnih radova, a s druge čini podlogu za sastavljanje temeljnih financijskih izvješća.

Iz konačne bruto bilance kao pregleda prometa i salda svih računa glavne knjige utvrđuje se stanje imovine, kapitala i obveza na zadnji dan poslovne godine i postignuti financijski rezultat jednogodi- šnjeg poslovanja.

U nastavku ovog broja časopisa obrađujemo postupke i primjere izrade pojedinih obračuna, koji su uglavnom istovjetni za sve poduzetnike, a po tome i specifičnosti obračuna u važnijim djelatnostima. Namjera nam je razradom problematike konačnih obračuna i knjiženja uputiti računovođe i olakšati im primjenu postupaka vezanih uz popisne razlike, troškove amortizacije, članarine i doprinose, proizvodnje, komunalne djelatnosti, usluga, trgovine, graditeljstva, ugostiteljstva i poljoprivrede. Sve ovo je podređeno cilju izravnog sastavljanja temeljnih financijskih izvješća, koje ćemo obraditi u RRiF-u br. 2/04.

Hashtags: