Što donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Časopis: Pravo i porezi - 8.2004
Članak:
Što donosi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Stranica:
24.
Autor/i:
Autor: Zdenka POGARČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Dana 20. kolovoza 2004. stupa na snagu novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. U izravnoj provedbi do tada važećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama uočeno je da mnoga postojeća zakonska rješenja i odnosi utemeljeni na tim rješenjima nisu odgovarajući ili ne pridonose povećanju razine sigurnosti prometa na cestama, da pojedina pitanja uopće nisu normirana, kao i da Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Vlade RH od 2001. do 2005. određuje stanovite zadaće i strateške djelatnosti, pa je u cilju njihova ostvarenja bilo nužno izmijeniti određene propise koji uređuju sigurnost prometa na cestama što uključuje i zaoštravanje kaznene politike protiv prekršitelja propisa u prometu.

Bitne se novine između ostalog sastoje i u otvaranju zakonske mogućnosti zaoštravanja kaznene politike za teže prekršaje (npr. vožnja u alkoholiziranom stanju) i za prekršitelje koji ih ponavljaju uvodi se kazna zatvora. Za vožnju pod utjecajem alkohola i druge teže prekršaje novčane kazne su stupnjevane ovisno o količini alkohola u vozačevoj krvi. Globu kao sankciju koju može izreći upravno tijelo trebalo je propisati u utvrđenoj fiksnoj svoti, tako da globu može propisati službena osoba na mjestu počinjenja prekršaja. Propisana je i nova zaštitna mjera - prestanak važenja vozačke dozvole - kao posljedica kumuliranja određenog broja negativnih bodova koji se počinitelju mogu izreći prilikom počinjenja prekršaja protiv sigurnosti prometa.

Upravo u povodu i radi donošenja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama bilo je potrebno izmijeniti i dopuniti neke odredbe Zakona o prekršajima.

Hashtags: