Ogledni primjer Ugovora o obavljanju računovodstvenih poslova

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 9.2004
Članak:
Ogledni primjer Ugovora o obavljanju računovodstvenih poslova
Stranica:
37.
Autor/i:
Autor: Milan ŠPIČEK, dipl. iur.
Sažetak:
Vrlo čest slučaj u praksi je da računovodstveni uredi s korisnicima svojih usluga nemaju međusobne odnose regulirane pisanim ugovorima, ili se radi o takvim ugovorima koji na općenit način reguliraju međusobna prava i obveze.

Otkako je Općim poreznim zakonom (Nar. nov., br. 127/00., 86/01. i 150/02.) koji je u primjeni od 1. 1. 2001., člankom 28. utvrđena odgovornost za vjerodostojnost poslovnih knjiga za sve one koji sudjeluju u ispostavljanju neistinitih i nevjerodostojnih isprava ili u neurednom, neistinitom i nepravodobnom vođenju poslovnih knjiga na način da jamče za svote manje plaćenog poreza i za odgovarajuće kamate koje su posljedica takva njegova djelovanja, porasla je i strepnja računovodstvenih ureda od veće odgovornosti.

Kako bi se što je moguće više ta odgovornost ograničila odnosno smanjila, pojavila se potreba ne samo da se međusobni odnosi računovodstvenog ureda i korisnika utvrde pisanim ugovorom već da se što jasnije i detaljnije definiraju obveze svake od ugovornih strana, rokovi, ali i uvedu posebni mehanizmi koji će olak- šati međusobnu suradnju i učiniti je što kvalitetnijom.

Ovaj ogledni primjerak Ugovora, opseg usluga navodi samo informativno, budući da se broj i vrsta usluga prepušta konkretnim slučajevima.

Hashtags: