Djelovanje više sile na ugovorne obveze danas i u Nacrtu Zakona o obveznim odnosima

Časopis: Pravo i porezi - 12.2004
Članak:
Djelovanje više sile na ugovorne obveze danas i u Nacrtu Zakona o obveznim odnosima
Stranica:
3.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Zvonimir SLAKOPER
Sažetak:
Viša sila pojam je u pravnoj praksi često rabljen. S druge strane taj se izraz uopće ne rabi ni u postojećem tekstu Zakona o obveznim odnosima niti u poredbenim propisima, nego je stvoren u pravnoj književnosti kako bi se njime posve kratko navele odnosno opisale okolnosti ili događaji za koje jedna strana obveznopravnog odnosa ne odgovara. U domaćoj pravnoj literaturi taj se pojam rabi poglavito u svezi s izvanugovornim obvezama, i to kako bi se kratko i jednim izrazom opisale one okolnosti koje isključuju odgovornost za štetu od opasnih stvari ili opasnih djelatnosti. Kod toga se samo u dijelu literature posve jasno i izričito navode obilježja okolnosti odnosno događaja koji se uvrštavaju u pojam više sile. To su nužnost da događaj bude vanjski s obzirom na stranke, nepredvidivost događaja (što znači da ne nastupa redovito nego iznimno i neočekivano), neotklonjivost ili neizbježnost događaja što znači da se ne može ukloniti (izbjeći) načinima i sredstvima koja se razumno mogu očekivati od određene osobe.

Imajući na umu tekstualno ujednačenje obilježja predmetnih okolnosti, zanimljivo je postaviti pitanje budućeg ujednačavanja sudske prakse, a ishodište je svakako poznavanje postojeće.

Stoga se u ovome članku prvenstveno razmatra postojeći tekst Zakona o obveznim odnosima i tekst Nacrta toga Zakona glede spominjanih okolnosti te postojeća sudska praksa.

Hashtags: