Primjena ugovora o slobodnoj trgovini u 2005. i pravila podrijetla

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 1.2005
Članak:
Primjena ugovora o slobodnoj trgovini u 2005. i pravila podrijetla
Stranica:
200.
Autor/i:
Autor: Biserka PAUKOVIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
Hrvatska je tijekom 2004. zaokružila uspostavljanje zona slobodne trgovine, bilo s integracijskim cjelinama poput Europske unije, EFTA-e i CEFTA-e, bilo s pojedinačnim zemljama na posve bilateralnoj osnovi. Sve zaključene ugovore o slobodnoj trgovini u ovome trenutku primjenjujemo, pa Hrvatska tako, prema načelima slobodne trgovine, razmjenjuje robu s 37 zemalja, što obuhvaća tržište s 586 milijuna stanovnika i pokriva gotovo 90% njezine vanjske trgovine.

U 2004. godini zbile su se i znatne promjene u primjeni ugovora o slobodnoj trgovini, zbog priključenja Uniji deset novih članica, od kojih je većina bila u članstvu CEFTA-e. Osim toga, u 2004. je počela primjena dvaju novih ugovora o slobodnoj trgovini, sa Srbijom i Crnom Gorom te Moldavijom.

Budući da se zasad ne planira zaključivanje novih ugovora o slobodnoj trgovini, može se reći da su okviri za odvijanje preferencijalne trgovine u 2005. zadani i poznati, premda valja upozoriti na neke novosti koje proizlaze iz odgovarajućih rješenja u pojedinim ugovorima o slobodnoj trgovini ili, pak, iz nekih drugih činjenica, poput proširenja Europske unije, o kojima valja voditi računa kada su posrijedi vanjskotrgovinski poslovi u preferencijalnim uvjetima.

Hashtags: