Godišnji obračuni, financijska i druga izvješća za 2004. - (II. dio)

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2005
Članak:
Godišnji obračuni, financijska i druga izvješća za 2004. - (II. dio)
Stranica:
13.
Autor/i:
Sažetak:
Pod ovim zajedničkim naslovom objavljujemo seriju članaka što čine tematsku cjelinu s objavljenima kao I. dio u časopisu RRiF br. 1/05. Sve zajedno čini zaokruženu cjelinu sastavljanja temeljnih godišnjih financijskih izvješća, bez ulaženja u osobitosti obračunskih postupaka i izrade konsolidiranih financijskih izvješća, što će biti predočeno u sljedećem broju časopisa.

U središtu pozornosti nam je sastavljanje prijave poreza na dobitak i godišnjih financijskih izvješća za 2004. što ih uprava obvezno predočuje vlasnicima, državi i drugima. Sastavljanje Bilance, Računa dobitka/gubitka, Izvješća o promjenama glavnice, Izvješća o novčanim tijekovima i bilježaka uz financijska izvješća promatrano je sa stajališta malih, srednje velikih i velikih poduzetnika. Time želimo ovu složenu problematiku sastavljanja godišnjih financijskih izvješća što je moguće više približiti računovođama koji svoje stručne usluge obavljaju za poduzetnike s različitim opsegom gospodarske aktivnosti.

Glede rokova sastavljanja ovih izvješća, što su bitni za raspored poslova u računovodstvu, pisali smo opširnije u RRiF-u br. 1/05. (stranice 51. do 53.). Pritom treba naglasiti da je obveza podnošenja financijskih izvješća i dokumentacije za 2004. u Registar FINA-i 31. ožujka 2005. Ovaj rok bitno pomiče vrijeme izrade prijave poreza na dobitak, premda je odgođen rok dostavljanja te prijave Poreznoj upravi, te i rokovi za izradu financijskih izvješća za 2004.

Sam tijek sastavljanja godišnjih financijskih izvješća prate primjeri izrađeni na obrascima propisana sadržaja za pojedina izvješća iz kompleta godišnjih financijskih izvješća. O tome čitajte podrobnije u nastavku, a pojedini članci zastupljeni su u sadržaju časopisa na sljedećim stranicama.

Hashtags: