Pojedinačno ažuriranje zemljišnoknjižnog stanja - parnica ili pojedinačan ispravni postupak (kritički osvrt na sudsku praksu)

Časopis: Pravo i porezi - 3.2005
Članak:
Pojedinačno ažuriranje zemljišnoknjižnog stanja - parnica ili pojedinačan ispravni postupak (kritički osvrt na sudsku praksu)
Stranica:
79.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Zrinko ZRILIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Općepoznato je da velik broj naših zemljišnih knjiga ne ispunjava pravnu i društvenu funkciju jer u njima nisu ispravno evidentirana brojna zemljišta ni stvarna prava što na njima postoje. Činjenica je da evidencija u zemljišnim knjigama vrlo često ne odgovara stvarnom stanju, niti u pogledu oblika ili površine određenih zemljišta, niti u pogledu pravnih odnosa u vezi s tim. Često će u zemljišnoj knjizi, zbog ovih ili onih razloga, biti evidentirane stotine suvlasnika na nekomu velikom zemljištu na kojemu postoji određen broj samovlasnika koji točno znaju što svakom od njih pripada. Takvo neažurno stanje zemljišta stvara velike probleme u pravnom prometu, što je osobito došlo do izražaja posljednjih godina koje su sa sobom donijele gospodarski pomak i veće zanimanje za promet nekretnina, napose kada se zna da je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima posebno naglasio važnost načela u vezi sa zemljišnim knjigama.
Hashtags: