Novi zakoni o računovodstvu i reviziji donose se po hitnom postupku

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 12.2005
Članak:
Novi zakoni o računovodstvu i reviziji donose se po hitnom postupku
Stranica:
17.
Autor/i:
Sažetak:
Sada više nema dvojbe - od 1. siječnja 2006. primjenjuje se novi Zakon o računovodstvu i novi Zakon o reviziji. Hitni postupak opravdava se golemim značenjem ovih zakona bez kojih bi gospodarski život vjerojatno bio siromašniji jer se ne bi primjenjivali Međunarodni računovodstveni standardi financijskog izvješćivanja, a reviziju poslovanja u 2006. nestrpljivo čeka nešto veći broj poduzetnika, odnosno 1.469 dioničkih društava i oko 750 društava s ograničenom odgovornošću, komanditnih i drugih društva.

Društva s ograničenom odgovornošću i komanditna društva koja ne budu iskazala 30.000.000,00 kn ukupnog prihoda podliježu, pak, reviziji u skladu s vlastitim pravilima, izjavom o osnivanju ili društvenim ugovorom.

Predlagač zakona je Ministarstvo financija, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je dalo izjavu da su zakoni usklađeni s "pravnim stečevinama EU".

Jedno od sedam pitanja o usklađenosti zakona odnosilo se na to jesu li na izradi nacrta prijedloga zakona sudjelovali konzultanti. Odgovor Ministarstva je NE.

Strukovnoj javnosti prenosimo tekstove zakona koje je Vlada RH uputila Hrvatskom saboru na usvajanje. Kako ove zakone specifičnog pravnog uređenja zastupnike Hrvatskog sabora neće osobito zanimati, ne očekujemo bitnije izmjene i dopune konačnih prijedloga.

Uredništvo časopisa je odlučilo ne komentirati predložene tekstove zakona nego ih u izvornom obliku predočiti u časopisu. Najbolje je da i strukovna javnost bude najizravnije upoznata s onime što se donosi i da o tome donese svoj sud. Kako su u jednom dijelu zanimljivi tekstovi obrazloženja razloga za donošenje zakona, smatramo da će i to zanimati naše čitatelje.

Uživat ćemo s Vama u radoznalom čitanju.

Hashtags: