Sukob europskih modela pružanja informacija o hranjivim tvarima

Časopis: Pravo i porezi - 11.2022
Članak:
Sukob europskih modela pružanja informacija o hranjivim tvarima
Stranica:
85.
Autor/i:
Autor: Marko ZORIČIĆ, univ. spec. dipl.
Sažetak:

Jasne i točne informacije na ambalaži prehrambenih proizvoda prepoznate su kao jedan od najboljih načina za informiranje europskih potrošača o sastavu i vrijednosti hrane s obzirom na hranjive tvari, a s ciljem poboljšanja javnog zdravstva. Slijedom relevantnih odredaba Uredbe o informiranju potrošača o hrani, europski subjekti razvili su različite sustave koji na jasan i slikovit način žele ilustrirati kupcima način na koji određeni prehrambeni artikli mogu utjecati na zdravlje. U ovom članku daje se pregled tih sustava predloženih u posljednjih desetak godina, ususret novim inicijativama Europske komisije za izmjenom zakonodavstva o informiranju potrošača o hrani radi ujednačavanja pravila na razini EU-a.

  1. Uvodno
  2. Zakonodavni okvir
  3. Strategija Europske komisije
  4. Glavna načela informacija na prednjoj strani ambalaže
  5. Pregled dosadašnjih sustava označavanja hrane u EU-u
  6. Sljedeći koraci
  7. Značajke dobroga usklađenog sustava
  8. Zaključno

Hashtags:
#Ambalaža, #EuropskaKomisija