Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 12.2023
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
107.
Autor/i:
Sažetak:
  • OBVEZNO PRAVO

Obveza sklapanja ugovora (čl. 65. ZOO-a)

  • Stranke obvezuje sklapanje kupoprodajnog ugovora ako su izričito preuzele obvezu na takvu činidbu.

Ugovor o djelu / raskid ugovora (čl. 619. ZOO-a)

  • Dok naručeno djelo nije dovršeno naručitelj može raskinuti ugovor kad god hoće, ali je u tom slučaju dužan isplatiti izvođaču ugovorenu naknadu, umanjenu za iznos troškova koje ovaj nije imao, a koje bi inače imao da ugovor nije raskinut, a i za iznos zarade što ju je ostvario na drugoj strani ili što ju je namjerno propustio ostvariti.

  • STVARNO PRAVO

Nedopuštenost ovrhe / načelo povjerenja u potpunost zemljišnih knjiga (čl. 122. st. 1. i čl. 388. st. 2. ZV-a)

  • Kada bračni drug upisan u zemljišnim knjigama kao samovlasnik nekretnine raspolaže istom na način da zaključi Ugovor o zajmu, iako kao zajednički vlasnik nije mogao raspolagati zajedničkim nekretninama bez sporazuma sa drugim bračnim drugom, valjanost pravnog posla mora se procjenjivati ovisno o ponašanju, savjesnosti i dobroj vjeri svih sudionika određenog pravnog posla, uključujući i bračnog druga koji nije bio sudionik toga posla.

Geometrijska dioba nekretnine / etažiranje (čl. 71. st. 1. i 73. st. 2. ZV-a)

  • Razvrgnuće suvlasničke zajednice stranaka na nekretninama uspostavom etažnog vlasništva provest će se ako je stambena zgrada legalna i upisana u zemljišnoj knjizi.

Predaja u posjed (čl. 162. st. 1. ZV-a)

  • Vlasnik nekretnine da bi u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom ostvario svoje pravo da od osobe koja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu preda posjed te stvari, mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo te da se nalazi u tuženikovom posjedu.

Osnivanje nužnog prolaza (čl. 224. st. 1. i st. 2. ZV-a)

  • Ne može se osnovati nužni prolaz preko nekretnine koja je u naravi ograđeno kućno dvorište. Za otvaranje nužnog prolaza potrebno je da je korist od otvaranja nužnog prolaza za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini.

Stjecanja prava suvlasništva dosjelošću (čl. 50. ZV-a)

  • Dosjelošću se stječe pravo suvlasništva na idealnom, suvlasničkom dijelu nekretnine kako je isti upisan i opisan u zemljišnoj knjizi iako suvlasnički dio nije individualiziranom, odnosno fizički odvojenom dijelu nekretnine.

Zasnivanje založnog prava (čl. 309. ZV-a)

  • Založno pravo je stvarno pravo na tuđoj pokretnoj ili nepokretnoj stvari. Ako nekretnina nije bila u vlasništvu zajmoprimca u času sklapanja Ugovora o zajmu tada nije ispunjena pretpostavka za zasnivanje založnog prava kao stvarnog prava na tuđoj stvari.

Smetanje posjeda postavljene telekomunikacijske opreme – kanalica (čl. 22. ZV-a)

  • Operator koji postavi kanalice i optičke kabele u stambenoj zgradi radi pružanja usluge, nije posjednik kanalica, već su posjednici istih isključivo posjednici stambene zgrade, jer se posjed kanalica ostvaruje posjedovanjem zgrade.
Hashtags: