Novosti u Zakonu o sudovima (objava odluka, suci i predmeti nasilja u obitelji, suđenje u razumnom roku, zamjena kune eurom, sigurnosna provjera, pravosudni inspektori)

Časopis: Pravo i porezi - 1.2024
Članak:
Novosti u Zakonu o sudovima (objava odluka, suci i predmeti nasilja u obitelji, suđenje u razumnom roku, zamjena kune eurom, sigurnosna provjera, pravosudni inspektori)
Stranica:
45.
Autor/i:
Autor: Izv.prof.dr.sc. Slađana ARAS KRAMAR
Sažetak:

U studenome 2023. godine objavljen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima. Taj je Prijedlog i prihvatio Hrvatski sabor u prvom čitanju. Njime se, u prvom redu, namjerava propisati obveza javne objave svih sudskih odluka kojima se postupak dovršava, na posebnoj mrežnoj stranici. Prijedlogom Zakona određuju se i posebni uvjeti za suce koji rade na predmetima nasilja u obitelji. Uvode se i novosti u uređenju instituta zaštite prava na suđenje u razumnom roku. Tako će se u slučaju utvrđenja osnovanosti zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku odrediti rok, u pravilu od najdulje šest mjeseci, osim ako okolnosti slučaja ne nalažu određivanje duljeg roka, u kojem sudac mora riješiti predmet te će se odmah odrediti i primjerena naknada koja pripada stranci zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Uz provođenje mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., tom Novelom Zakona o sudovima određeno je usklađivanje svota određenih u kunama u skladu s rješenjima Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Novosti su unesene i u odredbe o uvjetima za status pravosudnih inspektora te o stalnim sudskim tumačima i stalnim sudskim vještacima.

  1. Uvodne napomene
  2. Objava sudskih odluka
  3. Suci koji rade na predmetima nasilja u obitelji
  4. Zaštita prava na suđenje u razumnom roku
  5. Usklađivanje s uvođenjem eura kao službene valute
  6. Sigurnosna provjera
  7. Uvjeti za status pravosudnih inspektora
Hashtags:
#ObjavljivanjeOdluka, #ZakonOSudovima