Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 1.2024
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
121.
Autor/i:
Sažetak:

    STVARNO PRAVO

Nadogradnja stambenog objekta / prenamjena tavanskog prostora (čl. 15. st. 4. i 25. st. 1. ZV-a u vezi s čl. 292. st. 2. i 3. ZOO-a)

  • Suvlasnik može tužbom tražiti sudsku zaštitu protiv drugog suvlasnika, ako mu građenjem na suvlasničkom zemljištu (odnosno izvršenom nadogradnjom), onemogućava ili bitno ograničava obavljanje suvlasničkih ovlaštenja ili dogovoreni način obavljanja faktične vlasti i suvlasničkih ovlaštenja.

Dosjelost / vrijeme posjedovanja prije 8. listopada 1991. (čl. 30. ZV-a)

  • U vrijeme potrebno za dosjelost uračunava se i vrijeme za koje su prethodnici sadašnjeg posjednika posjedovali stvar kao savjesni i zakoniti posjednici, odnosno kao savjesni posjednici.

Stjecanje prava vlasništva dosjelošću / stanovi na kojima je postojalo stanarsko pravo (čl. 159. ZV-a)

  • Nositelj stanarskog prava kojem je stan dodijeljen na korištenja stekao je stanarsko pravo i pravo da mu se ta nekretnina proda u postupku propisanom Zakonom o prodaji stanova, te nije postao samostalni posjednik, a niti je posjedujući stan na temelju stanarskog prava bio savjestan posjednik i pošteni posjednik te ne može stjecati pravo vlasništva dosjelošću.

Stjecanje vlasništva ulaganjem, djelomična ništetnost ugovora o dosmrtnom uzdržavanju (& 418. Austrijskog općeg građanskog zakonika u svezi s čl. čl. 388. ZV-a)

  • Ako je vlasnik zemljišta znao za građenje, pa ga nije odmah zabranio poštenom graditelju, zemljište sa zgradom koja je na njemu izgrađena pripada graditelju.

Zahtjev za izdavanje tabularne isprave (čl. 66. ZV-a)

  • Na temelju pravnog posla kojim su stranke ugovorile kupoprodaju točno određenog fizičkog dijela nekretnine, stana koji se nalazi u stambenoj neetažiranoj građevini, i prema kojem, neovisno je li ili nije u ugovoru naveden i suvlasnički dio cijele nekretnine s kojim je povezan taj posebni dio, ne može osnovano zahtijevati da prodavatelj stana izda tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na suvlasničkom dijelu cijele nekretnine, što bi u slučaju neizdavanja zamijenila presuda.
Hashtags: