Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 2.2024
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
89.
Autor/i:
Sažetak:
  • OBVEZNO PRAVO

Stjecanje bez osnove / ništetnost ugovornih odredbi kojim je glavnica vezana uz valutu u švicarskom franku – „negativne razlike“ (čl. 323. st. 1. ZOO-a)

  • U slučaju izostanka prigovora radi prebijanja ili materijalnopravnog prigovora prijeboja ili protutužbenog zahtjeva, u postupcima u kojima tužitelji potražuju isplatu preplaćenih mjesečnih iznosa po osnovi ništetnosti odredbe o CHF valutnoj klauzuli, sud nije ovlašten niti dužan umanjiti tužiteljevu tražbinu s tzv. potplaćenim iznosima, odnosno negativnim tečajnim razlikama koji se odnose na razdoblje kada je tečaj HRK – CHF bio manji od tečaja HRK – CHF na dan isplate kredita.

Valjanost ugovora o darovanju bez predaje u posjed nekretnine (§ 938. – 956. OGZ-a)

  • Ako ugovor o darovanju nije sačinjen u propisanoj formi taj nedostatak može nadomjestiti samo prava predaja stvari, ali ne i uknjižba u zemljišne knjige.
  • STVARNO PRAVO

Istinitost upisa u zemljišnoj knjizi (čl. 161. st. 1. u svezi s čl. 122. st. 1. ZV-a)

  • Ako nije usklađeno faktično stanje u odnosu na kulturu nekretnine s upisanim zemljišnoknjižno stanje u posjedovnici tada je mjerodavno stanje upisano u zemljišnoj knjizi jer zemljišna knjiga istinito i potpuno odražava činjenično stanje i pravno stanje nekretnine.

Stjecanje vlasništva posebnog dijela nekretnine nastalog adaptacijom / pasivna legitimacija (čl. 372. st. 1. ZV-a)

  • U sporu radi utvrđenja da je stečeno vlasništvo prenamjenom zajedničke prostorije u zgradi u društvenom vlasništvu pasivno su legitimirani svi suvlasnici, jer u protivnom nije moguće odrediti upis uspostavljenog vlasništva u zemljišne knjige.

Zaštita posrednog posjeda (čl. 10., čl. 11. st. 1. i 2., čl. 22. st. 1. u vezi s čl. 23. i čl. 24. ZV-a)

  • Ako je ugovorni odnos raskinut posredni posjednik nema pravo na zaštitu svojeg posrednog posjeda.
  • OBITELJSKO PRAVO

Zajedničko vlasništvo / zajednička imovina bračnih drugova (čl. 283. ZPBO-a)

  • Bračni drug ne može slobodno i valjano raspolagati preostalim dijelom stvari (nekretnine) kao svojim nespornim suvlasničkim dijelom sve dok se ne donese pravomoćna sudska odluka o udjelu svakog zajedničara u toj imovini ili dok se stranke o tome ne dogovore.
Hashtags:
#SudskaPraksa