Isplativost izgradnje solarne elektrane u kućanstvu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 3.2024
Članak:
Isplativost izgradnje solarne elektrane u kućanstvu
Stranica:
158.
Autor/i:
Autori: Dr. sc. Dolores PUŠAR BANOVIĆ , prof. struč. stud.
Alan ŠIŠINAČKI , dipl. ing. stroj., MBA
Sažetak:

Okvir za promicanje korištenja obnovljive energije na održivi način, u što ulazi i solarna energija, definiran je Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji (Nar. nov., br. 138/21. i 83/23., dalje: Zakon).

Kada kućanstva instaliraju solarne elektrane proizvedena električna energija koristi se za potrebe kućanstva, a višak se isporučuje u mrežu opskrbljivača.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 21. prosinca 2023. godine Uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini. Pravo sufinanciranja odnosi se na vlasnike i suvlasnike kuća površine do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50 % površine namijenjene stanovanju. Sredstva se za fotonaponsku elektranu dodjeljuju najviše u visini od 600 € po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane, a najviše do 50 % opravdanih troškova investicije.

Isplativost ulaganja u solarnu elektranu kućanstva mjerena razdobljem povrata investicije, neto sadašnjom vrijednošću investicije i internom stopom povrata investicijskog ulaganja prikazana je u nastavku članka.

  1. Uvod
  2. Primjer investicije u solarnu elektranu u kućanstvu
  3. Ocjena isplativosti investicije u solarnu elektranu
  4. Zaključak
Hashtags:
#IsplativostUlaganja, #OsobneFinancije, #SolarnaElektrana, #SolarnePloče