BREXIT i porezna i carinska postupanja od 1. II. 2020.

      Povodom izlaska Velike Britanije iz članstva EU, postavljaju se praktična pitanja kako porezno i carinski postupati kod isporuke dobara u tu zemlju, odnosno kod prijama dobara iz te zemlje.

      Postavili smo to pitanje Ministarstvu financija, a odgovor smo dobili od Carinske uprave kojeg u bitnom dijelu prenosimo za naše čitatelje:

„Sporazumom je utvrđen prijelazni period do 31. prosinca 2020. godine, tijekom kojeg će trgovinski odnosi između dvije strane ostati isti, uz istovremeno pregovaranje o budućem trgovinskom sporazumu. U carinskom smislu to znači da do kraja 2020. godine neće biti nikakvih promjena u odnosu na današnje stanje jer Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje dijelom zajedničkog tržišta, uz slobodu kretanja robe i bez carinskih formalnosti.

Nadalje, Sporazum uključuje i prijelazne odredbe koje će se primjenjivati na robu koja se 31. prosinca 2020. zatekne na tržištu, u prijevozu ili u nekom od carinskih postupaka, pri čemu će se morati dokazati carinski status te robe kao robe Unije, kao i činjenice o trenutku početka i završetka odnosnog postupka.“

     Ono što bi moglo biti važno u postupanju u vezi s PDV-om od 1. siječnja 2021. možete pročitati u našem časopisu „Računovodstvo, revizija i financije“ br. 12/19., str. 134. Međutim, treba sačekati kraj ove godine kad će se (vjerojatno) trgovački i porezni status Velike Britanije riješiti novim sporazumima.

Povratak na vijesti