Novi broj RRiF-a

Objavljen je broj 1 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za siječanj 2013.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.
  • Uz ovaj broj časopisa objavljen je prilog časopisu: Godišnji obračun poslovanja obrtnika i slobodnih zanimanja za 2012.

uvodnik glavnog urednika:

Luka spasa  

Smijemo li što željeti i čemu se smijemo nadati u 2013.? A k tome još i „misliti o zaradi“, usredotočujući se samo na ono bitno što nekome (tržištu) treba i što netko želi kupiti. 

Tako nekako se opisuje ponovni dolazak Stevea Jobsa u Apple 1997., koji su tri mjeseca dijelila od bankrota. „Instikt mi je govorio da unutra ima istinski dobre tehnologije, ali sve je bilo upropašteno lošim upravljanjem.“ Tijekom prve godine, kako piše u njegovu životopisu (str. 339.), „otpustio je više od 3.000 ljudi i tako spasio završni račun tvrtke“. Od insolventnosti, odnosno od stečaja, dijelilo ih je manje od 90 dana. Nije raspolagao drugim rješenjem nego trenutačnim saniranjem stanja. 

Šef naše Vlade u sličnoj je situaciji. Smirena retorika povodom ulaska u zajednicu „financijskog smeća“ samo je (vjerojatno) blef u odnosu na svu dramatiku u kojoj se Vlada, ali i mi, nalazimo. Smirenost je poželjna samo ako je određen pravi kurs prema luci spasa. Ali ako će se od ministra financija i dalje tražiti kreativna rješenja u totalnom vođenju financija poreznih obveznika, bit će to odama radosti ispunjen trenutak ulaska u stanje pravednosti koji kao svoj moto ističe Vlada. Ostaje pitanje poreznog kapaciteta koji je teško održiv na ovoj razini dohodaka i poslovanja. Briljantan je primjer te pravednosti i zakonsko uređenje prema kojem čelnik porezne uprave ili ministar financija može otpisivati porezne dugove u postupku predstečajne nagodbe. I ne samo to! Postavši svevječno odani udarništvu proračunskih prihoda, mi se kunemo kako ćemo prokazivati svu prevarantsku bagru kako bi se ispunili ciljevi ukidanja porezne zastare. Opći porezni zakon udahnuo nam je pregalaštvo i budnost kako ne bi neprijatelji iz čl. 63. Zakona o porezu na dohodak izbjegli sud naroda. Tako je trasiran siguran put u budućnost u kojoj neće biti izrabljivanja po privatnim, pa i javno-privatnim ulaganjima, dok će prosperitet donijeti elektrifikacija i investicije u javni sektor.  

A ja bih malo vedrine i radosti za sve nas. Malo drukčijeg pristupa. Inozemni poduzetnici koji u nas već dulje posluju otvoreno govore da sve ovo što se događa stvara nedopustivo antipoduzetničko ozračje. Oni to vide drukčije u odnosu na nas domaće koji ni ne znamo za bolje. Urođenu diktaturu kao da ne može smijeniti mlada demokracija ili je pak i ona sama diktatura vladajuće većine.  

I kao što Thomas Gifford u svom romanu kaže: „U stara su vremena prinčevi išli na ispovijed jer se to od njih očekivalo, vjerovali oni u to ili ne. Današnji svijet zahtijeva bilance, izvještaje o uspjehu poslovanja, jednom godišnje.“ Možda bi se i naši prinčevi (ministri) trebali ispovjediti ovom narodu koji od njih u 2013. očekuje pozitivno proračunsko izvješće i bolje stanje naroda.  

Dr. sc. Vlado Brkanić 

Povratak na vijesti