Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 9.2020
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
133.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Može li se uplaćeni porez po odbitku na teret isplatitelja knjižiti kao porezno priznati rashod. Tuzemni isplatitelj naknade za autorsko pravo, koja je predmetom oporezivanja poreza po odbitku, može s dobavljačem ugovoriti isplatu cjelokupne svote bez ustezanja poreza. Međutim, ako se porez u takvu slučaju uplati na ime i za račun tuzemnog isplatitelja, društvo ne može ostvariti pravo na povrat uplaćenog poreza te se jednako tako rashod ne bi smatrao porezno priznatim jer za njegovo priznavanje nema pravne osnove.
  2. Stopa PDV-a na usluge i povezana autorska prava nositelja fonogramskih prava. Porezni obveznik A d.o.o. - nositelj fonogramskih prava koji daje odobrenje za reproduciranje fonograma drugom poreznom obvezniku, a član je organizacije koja se nalazi na popisu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (ima odobrenje za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava), može primijeniti stopu PDV-a od 13 % na pruženu uslugu prodaje prava.
  3. Obvezno pribavljanje potvrde o negativnom testu na koronavirus kod odlaska na službeni put u Austriju. Kada za odlazak na službeni put u Austriju (ili u drugu državu koja ima iste zahtjeve) radnik mora pribaviti potvrdu o negativnom testu na koronavirus, poslodavac može neoporezivo nadoknaditi taj trošak radniku ili izravno platiti testiranje za radnika jer navedene troškove ne plaća obvezno zdravstveno osiguranje i u vezi je sa službenim putovanjem u inozemstvo. Takav se trošak smatra porezno priznatim rashodom u smislu poreza na dobitak.
  4. Oporezivanje naknade štete za prijevremeni raskid ugovora o zakupu porezom na dodanu vrijednost. Naknada štete zbog raskida ugovora predstavlja odštetu koja ne podliježe oporezivanju ako platitelj za to nije stekao nikakva dobra ili koristio usluge.
  5. Obveza za izdvajanje u zakonske pričuve kod j.d.o.o.-a. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću obvezno je izdvojiti u zakonske pričuve jednu četvrtinu dobitka koji je iskazalo u godišnjim financijskim izvještajima.
  6. Darovanje osobnog automobila između fizičkih osoba. Na darovane pokretnine vrijednosti manje od 50.000,00 kn ne plaća se porez na nasljedstva i darove. Na stjecanje rabljenih osobnih automobila u Republici Hrvatskoj na koje se plaća posebni porez na motorna vozila plaća se upravna pristojba kada se u postupku stjecanja ne plaća porez na dodanu vrijednost ili se ne primjenjuje posebni postupak oporezivanja marže, odnosno kada se na stjecanje ne plaća porez na nasljedstva i darove.
  7. Uvjeti rada maloljetnih radnika. Nakon sklapanja ugovora o radu, maloljetni radnik ima, u pravilu, sva prava i obveze iz radnog odnosa kao i punoljetni radnici. Međutim, odredbama Zakona o radu propisana su dodatna prava i uvjeti rada koje tijekom radnog odnosa poslodavci moraju osigurati maloljetnicima s kojima su zasnovali radni odnos, u prvom redu radi dodatne zaštite maloljetnika.
  8. Izbor za radničko vijeće – biračko pravo radnika. Pravo na izbor predstavnika radnika putem slobodnih i neposrednih izbora pripada svim radnicima zaposlenim kod određenog poslodavca, osim onih na koje se odnosi zakonsko izuzeće od biračkog prava.
  9. Dostava adrese elektroničke pošte – udruge poslodavaca i sindikati. Udruge (između ostaloga, sindikati te udruge poslodavaca), zaklade i druge pravne osobe koje se ne upisuju u sudski registar nemaju obvezu dostave ni upisa adrese elektroničke pošte u sudski registar.

 

Hashtags: