Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 2.2021
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
104.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Vodna naknada - zastara potraživanja (čl. 74. ZFVG-a)

  • Proizlazi da bi se zastara potraživanja vodne naknade za uređenje voda procjenjivala prema odredbama Općeg poreznog zakona, a kako je to pravilno zaključio i prvostupanjski sud. Pri tom nije od značenja vodi li postupak jedinica lokalne samouprave ili hrvatske vode.

Opći uvjeti poslovanja (čl. 96. ZP-a)

  • Po ocjeni ovog suda, navedena odredba Općih uvjeta tužitelja bila bi nepoštena. Ovo jer se istom tuženiku-potrošaču, nameće obveza podnošenja raskida pretplatničkog odnosa na važećem obrascu tužitelja, čime se uzrokuje neravnoteža u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu potrošača.

Priznanje duga (čl. 232. ZOO-a)

  • Kako je tužena sklopila izvansudsku nagodbu, to je ona pisano priznala postojanje duga i pravilno ističe tužitelj u žalbi da se ona više ne može pozvati na zastaru određenu odredbom članka 232. ZOO-a.

Jamstvo - zastarni rokovi (čl. 1019. ZOO-a/91)

  • U ovom slučaju tuženica je solidarni jamac za obveze M. d.o.o., koji nije ispunio predmetnu tražbinu. Tuženica kao korisnik kartice ne može odgovarati po dužem zastarnom roku od trgovačkog društva M. d.o.o.

Raskid ugovora podnošenjem tužbe (čl. 366.ZOO-a)

  • U okolnostima konkretnog slučaja, zbog neispunjenja dužnikove obveze tužitelj je podnošenjem tužbe, a koja sadržajno ima značaj njegovog priopćenja tuženiku o raskidu ugovora, otkazao ugovor zbog neispunjenja obveze, a kako tuženik nije ništa poduzeo da otkloni nedostatak zbog kojeg je tužitelj dao izjavu o raskidu ugovora, ima se smatrati da je ugovor raskinut.

Ugovor o nalogu – troškovi zastupanja (čl. 763. ZOO-a)

  • Budući da je odvjetnica otkazala punomoć za zastupanje tuženici, otkazom punomoći dospjela je i tražbina na ime troškova zastupanja za radnje koje je punomoćnica poduzela za tuženicu u parničnim predmetima.

Naknada troškova odvjetnika (čl. 282. ZOO-a)

  • Tužiteljici ne pripada trošak sastava podneska od 20. veljače 2018. u iznosu od 6.250,00 kn s PDV-om kojim tužiteljica dostavlja daljnju medicinsku dokumentaciju tuženice, jer podnošenje tog podneska nije bilo potrebno, budući je tužiteljica medicinsku dokumentaciju mogla dostaviti prilikom podnošenja odštetnog zahtjeva.

Stvarno pravo

Tužba za ispravak (čl. 117. ZZK-a)

  • Neosnovani su navodi da tužitelji nemaju pravnog interesa za utvrđenje pogrešnog upisa obzirom je sudska praksa razvila stajalište da aktivno legitimirana osoba za podnošenje tužbe za ispravak ima pravo zahtijevati utvrđenje da je upis pogrešan (i zahtijevati njegov ispravak).

Stjecanje suvlasništva nekretnine (par. 883. OGZ-a)

  • Pogodba se može učiniti usmeno ili pismeno pred sudom ili van suda, sa svjedocima ili bez svjedoka. Svaki ugovor/ pogodba obvezuje stranke, pri čemu nedostatak pismene forme istu ne čini ništetnom.

Brisovna tužba (čl. 129. ZZK-a)

  • Brisovnu tužbu radi zaštite svojih knjižnih prava mogu podnijeti samo nositelji knjižnog prava kojima je to pravo povrijeđeno uknjižbom u korist neke osobe.

Tužbeni zahtjev na činidbu (čl. 161. i čl. 163. ZV-a)

  • Kad se zahtjev na činidbu temelji na postojanju kakvog prava ili pravnog odnosa, onda nije neophodno zahtijevati tužbenim zahtjevom utvrđenje postojanja ili nepostojanja takvog prava ili pravnog odnosa, već o tome treba odlučiti kao o prethodnom pitanju u (toj) kondemnatornoj parnici.

Stjecanje vlasništva na pokretnim stvarima (čl. 116. ZV-a)

  • Registracija vozila nije pretpostavka stjecanja vlasništva.

Dogradnja nekretnine (čl. 156. i čl. 159. ZV-a)

  • Ne stječe se vlasništvo prostora rekonstrukcijom namjene takvog prostora i unutrašnjeg rasporeda prostorija i njihove namjene.

Radno pravo

Menadžerski ugovor (čl. 4. ZR-a)

  • Tužiteljica kao voditeljica Odjela za korporativne komunikacije nije član uprave društva a niti je tuženik dokazao da bi prema nekom posebnom propisu bila ovlaštena da vodi poslove tuženika. Isto tako tužiteljica je prema sadržaju ugo
Hashtags: