Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 2.2021
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
126.
Autor/i:
Sažetak:
  • Uznemiravanje i spolno uznemiravanje na radnom mjestu. Poslodavac je obvezan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla, i to kako od postupanja nadređenih tako i od postupanja drugih radnika te drugih osoba s kojima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova (dobavljači, stranke i slično), ako je takvo postupanje neželjeno i u suprotnosti s odredbama ZR-a i odredbama posebnih zakona.
  • Obveze trgovaca koji pružaju javne usluge. Trgovci koji pružaju javne usluge moraju unaprijed potrošaču omogućiti upoznavanje sa svojim općim uvjetima poslovanja te ih javno objaviti na svojim mrežnim stranicama. Prilikom ispostave računa za pružanje javnih usluga potrošačima trgovac mora primjenjivati obračun i cijene uređene posebnim propisima.
  • Naknada za bolovanje zbog ozljede na radu. Ako kod isplate plaće za mjesec u kojemu je radnik zadobio ozljedu na radu poslodavac ne raspolaže potvrdom HZZO-a o priznatoj ozljedi na radu, poslodavac će radniku obračunati plaću za sate koji su odrađeni, a za sate privremene nesposobnosti za rad isplatit će nadoknadu plaće na svoj teret te obračunati poreze i doprinose. Naknadno će poslodavac nakon primitka potvrđene prijave HZZO-a obračunati možebitne razlike za isplatu radniku, dok će od HZZO-a refundirati sredstva u svoti šestomjesečnog prosjeka isplaćenih plaća radnika (na temelju Potvrde o plaći). Za preplaćene poreze i doprinose poslodavac može od Porezne uprave zatražiti povrat ili pretplatu koristiti kod idućeg obračuna plaće.
  • Oporezivanje naknade štete radniku za slučaj pretrpljenog straha na radnom mjestu. Primitci na ime ugovorne odštete za pretrpljeni strah i ozljede za vrijeme obavljanja poslova i radnih zadataka, koje poslodavac isplaćuje radnicima koji kod njega ostvaruju primitke od nesamostalnog rada iz čl. 21. Zakona, smatraju se primitcima od kojih se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada prema čl. 20. Zakona, a koji podliježu obračunu, obustavi i uplati predujma poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak na način propisan čl. 24. Zakona.
  • Porezno motrište prodaje dobara izvan RH. Hrvatski porezni obveznici koji na području neke druge države članice EU-a (izvan RH) planiraju obavljati izvozne isporuke u treće zemlje trebaju prije obavljanja navedenih transakcija zatražiti informacije od poreznih vlasti tih zemalja imaju li obvezu registracije za potrebe PDV-a radi obavljanja izvoza iz tih zemalja. Pritom je ključno utvrđivanje mjesta isporuke navedenih dobara. Navedene isporuke nisu premet oporezivanja prema odredbama hrvatskog Zakona o PDV-u odnosno hrvatskim PDV-om jer u tim slučajevima roba ne dolazi na područje RH niti se ne isporučuje s područja RH. Navedeno proizlazi iz odredaba čl. 4. Zakona o PDV-u.
  • Povrat PDV-a hrvatskim poreznim obveznicima iz EU-a. Hrvatski porezni obveznici mogu ostvarivati povrat PDV-a koji su im zaračunali porezni obveznici iz drugih zemalja članica EU-a putem elektroničkog portala PU u RH. Za ostvarenje povrata PDV-a elektroničkim putem porezni obveznici trebaju predati zahtjev za registraciju za korištenje navedenim sustavom u nadležnoj ispostavi PU. Zahtjevi za povratom PDV-a podnose se najkasnije do 30. rujna kalendarske godine koja slijedi nakon razdoblja povrata koje ne smije biti dulje od jedne kalendarske godine niti kraće od 3 kalendarska mjeseca zaredom.
Hashtags: